Polojasno
11°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Návrat do hlavného mesta po prázdninách komplikuje počasie. Na tieto úseky si dajte pozor
Zdielať na

Návrat do hlavného mesta po prázdninách komplikuje počasie. Na tieto úseky si dajte pozor

Školské prázdniny sa blížia ku koncu. Tisícky rodín sa vracajú z rôznych kútov Slovenska späť do hlavného mesta. V posledných dňoch komplikuje dopravu husté sneženie, poľadovica a silný vietor. Rizikové sú hlavne horské priechody.

Cestu do Bratislavy si nenechajte na poslednú chvíľu, ľahko sa totiž môže stať, že zostanete visieť niekde v dlhých kolónach. Podľa odborníka sa tomu dá vyhnúť. 

"Bolo by dobré keby, fakt neprišli v jeden deň. Bolo by dobré keby várka prišla v sobotu, potom v nedeľu a poťažmo v pondelok," vysvetľuje dopravný konzultant Maroš Palesch. 

S čím treba rátať? 

Veľká "migrácia áut" z východného Slovenska na západné, môže pri nepriaznivom počasí spôsobiť poriadnu šarapatu. A to hlavne v dopravných uzloch, kde sa kolóny tvoria aj v normálnom počasí. Navyše chýba dlhé roky súvislá diaľnica z Bratislavy do Košíc. "Treba naďalej rátať so snežením, teba ďalej rátať s vetrom. Sneženie bude zaujímavé hlavne na severe Slovenska, kde tá zrážková činnosť môže dosiahnuť aj okolo 30 mm," informuje meteorológ Najlepšieho počasia Peter Jurčovič.

Rizikové úseky 

Vodiči by mali byť obzvlášť opatrní v konkrétnych úsekoch a horských priechodoch. "Tam je úsek Ivachnová - Ružomberok, ďalej stará 18 Ružomberok - Martin - Žilina. Veľké kolízie počas nepriaznivého počasia sú hlavne pod Strečnom. Donovaly môžu byť kritické. Takže určite z juhovýchodu by som volil spodnú trasu cez Zvolen poťažmo cez Maďarsko, po maďarských diaľniciach," radí Palesch. 

Navyše v nedeľu sa má počasie ešte výrazne zhoršiť a zdvihnúť sa má aj vietor, ten na severe Slovenska môže dosahovať miestami až 80 km za hodinu. Na západnom zas hrozí dážď so snehom. "Zem je dosť zamrznutá, tak sa môže vytvárať poľadovica, takže je to maximálne nebezpečné na cestách. Bude to tak aj v sobotu, aj v nedeľu. Tá nedeľa vyzerá byť z hľadiska vetra, snehových jazykov, snehových závejov hlavne na horských priechodoch veľmi nebezpečná," dodáva Jurčovič. 

Pomoc v technológiách

Žijeme vo svete technológií a pomoc môžete hľadať aj v dopravných aplikáciach. Tie sledujú naživo dianie na cestách a vedia vás navigovať tou aktuálne najlepšou trasou.

"Vieme si pozrieť tie trasy ako sú upchaté, treba si ich naprogramovať. Mať ju pustenú a sledovať ju aj počas cesty, aby sme vedeli, kde sa nám tá kolóna vytvára a kde je to prejazdné," poznamenal Palesch. 

Pozrite si reportáž o víkendovom počasí: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy