Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Vymáhanie výživného bude pre rodiča jednoduchšie. Pomoci by sa mohli dočkať aj osamelé matky
Zdielať na

Vymáhanie výživného bude pre rodiča jednoduchšie. Pomoci by sa mohli dočkať aj osamelé matky

BRATISLAVA / Výživné na deti, ktoré ich rodičia z rôznych dôvodov odmietajú platiť, by mal po novom vymáhať štát. Navrhuje to minister práce a sociálnych vecí Ján Richter. Doteraz celá procedúra ležala predovšetkým na pleciach matiek, ktoré výživné od bývalých partnerov museli vymáhať cez exekútorov. Opozícia však pre osamelé matky žiada aj viac peňazí.

Ak bývalý partner nechce matke svojich detí prispievať na starostlivosť, do určitej miery môže túto úlohu zastúpiť štát a to formou náhradného výživného. Najprv však musí takáto matka, prípadne otec, podstúpiť úradnú procedúru, ktorá sa môže natiahnuť aj na pol roka. "Exekútor potrebuje minimálne 3 mesiace na to, aby jej dal potvrdenie, že výživné sa nedá vymáhať. Potom ide na Úrad práce sociálnych vecí a rodiny,  a tam si žiada o náhradné výživné," uviedla Ľubica Holešová z Fórum osamelých matiek. 

"Je nemysliteľné, aby štát, ktorý poskytol náhradné výživné, hodil bremeno vymáhania na samotnú matku. Pokiaľ štát vie vymáhať rôzne pohľadávky, je jeho povinnosťou chrániť aj deti," pokračovala poslankyňa NR SR za stranu Sme Rodina Petra Krištúfková. 

To by sa teraz malo zmeniť. "To, o čom sa šepkalo, chceme dostať do reálnej legislatívnej podoby, aby neboli zaťažené matky, ktorých partner neplatí výživné, ale aby to prevzal štát - aj vyplatil, aj vymáhal," povedal minister práce Ján Richter. Opozícia hovorí - konečne. Dodáva však, že ak meniť zákon o náhradnom výživnom, tak potom tak, aby matky z neho deťom dokázali aj niečo reálne kúpiť.  

V súčasnosti totiž štát rodičovi preplatí maximálne náhradné výživné, ktoré len o pár centov prekračuje 112 eur. A navyše je tam obmedzený aj jeho príjem. "Matka s dieťaťom nesmie mať viac ako 600 eur. Keď býva napríklad s rodičmi, je to problém," povedala ďalej Holešová. "My navrhujeme, aby poskytnuté náhradné výživné bolo vo výške, akú určil súd," oznámila Krištúfková. 

A tu Soňa Gaborčáková z hnutia OĽaNO upozorňuje na ďalší problém a síce, že minimálne zákonné výživné je len čosi cez 28 eur na mesiac. "Aj keď štát preberie dlhy na výživnom, súdy v mnohých prípadoch určujú len sumy minimálneho výživného, čiže úplne idú na minimum. Čiže nielen prebrať tú zodpovednosť, ale aj navýšiť tú sumu," poznamenala. 

Podrobnosti zatiaľ nie sú známe, minister ich chce predstaviť v prvej polovici tohto roka. "Dúfam, že to tak bude, že Úrad práce začne hneď platiť náhradné výživné, že to dá na exekučnú kanceláriu a bude to vymáhať," dodala k celej veci Holešová. 

Pozrite si reportáž o náhradnom výživnom, ktoré platí aj pre sirotský dôchodok:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy