Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Záchytky pre pacientov pod vplyvom alkoholu sú otázne. BSK rieši problém s ministerstvom
Zdielať na

Záchytky pre pacientov pod vplyvom alkoholu sú otázne. BSK rieši problém s ministerstvom

BRATISLAVA / Ak to v minulosti človek s alkoholom prehnali, ľahko sa mu mohlo stať, že skončil na záchytke. A poriadna opica ho vyšla poriadne draho. Špeciálne miestnosti sú ale už dlhodobo minulosťou a ich znovu zavedenie je stále v nedohľadne. Podľa bratislavskej župy si totiž problém medzi sebou pohadzujú ministerstvá vnútra a zdravotníctva.

Silvester je každoročná zábava spojená aj s nadmerným požívaním alkoholických nápojov. A keďže na Slovensku už dlhodobo neexistujú záchytné stanice, musia sa s tým vysporiadať lekári na centrálnych príjmoch, či pohotovostiach. "Naši lekári a zdravotnícky personál počas sviatkov ošetrili viac ako 1 700 pacientov, z toho približne 150 pacientov bolo hospitalizovaných. Viac ako bežné dni sme ošetrili pacientov so žalúdočnými ťažkosťami, ale aj pacientov, ktorí boli intoxikovaní alkoholom," vyjadrila sa hovorkyňa Univerzitnej nemocnice v Bratislave Eva Kliská. 

A práve takýchto pacientov v minulosti umiestňovali do špeciálnych miestností. No takzvané záchytky prestali fungovať v roku 2004. Pritom záchranári počas tohtoročných osláv Nového roka pomáhali až 101 ľuďom s ťažkou otravou alkoholom. "Každému pacientovi bez rozdielu na to, či je alebo nie je pod vplyvom alkoholu sú potrebné urobiť všetky vyšetrenia na zistenie jeho zdravotného stavu," pokračovala Kliská. 

O zriadenie záchytky má dlhodobo záujem Bratislavský samosprávny kraj. Župa preto oslovila ministerstvo zdravotníctva. To jej listom ešte v novembri odpísalo, že na to je však v súčasnosti potrebná úprava zákonov. "Ministerstvo zároveň vyslovilo názor, že zriaďovať a prevádzkovať protialkoholické záchytné izby by mal rezort Ministerstva vnútra SR. Nakoľko na pracovných skupinách nedošlo k dohode medzi rezortom zdravotníctva a rezortom vnútra, kto bude zriaďovať záchytné izby, nebolo možné pripraviť novelizáciu platného zákona," uviedla hovorkyňa BSK Lucia Forman. 

"Ministerstvo vnútra SR spolupracuje v tejto oblasti s ministerstvom zdravotníctva a je do budúcnosti pripravené spolupracovať aj s ďalšími rezortmi, ktorých sa táto problematika dotkne," píše sa v stanovisku Ministerstva vnútra. 

"My si uvedomujeme dôležitosť tejto problematiky, a preto túto tému už dlhšie tak komunikujeme s ministerstvom vnútra, ako aj s policajnými zložkami a ďalšími odborníkmi. Čo sa týka stretnutí spoločných medzirezortných, určite k takýmto stretnutiam príde aj teraz v Novom roku, a teda budeme hľadať spoločne také riešenie, aby sme túto problematiku vyriešili," dodala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. 


Pozrite si reportáž o tom, ako sa vyvíjala debata o záchytkách v apríli:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy