Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Slovák chce v Ugande vyčistiť prales. Môžete pomôcť aj vy
Zdielať na

Slovák chce v Ugande vyčistiť prales. Môžete pomôcť aj vy

HUMENNÉ / Mala to byť dovolenka, no keď Humenčan Anton v Ugande videl, ako sa v národných parkoch opice kŕmia plastami a hliníkom, bolo to preňho ako facka. Rozhodol sa, že pripraví dobrovoľnícky program, do ktorého sa budú môcť zapojiť ľudia z celého sveta. Aby džungľu postupne vyčistili.

"Krajina je magická, príroda je tam krásna, na druhej strane všade bordel, plasty. Korporácie ničia pralesy pre palmový olej napríklad. Je to drahé vidieť tie parky, vidieť opice, ako sa kŕmia odpadom, plastmi, hlinikovými obalmi" povedal sprievodca a dobrovoľník v Ugande Anton Romža. 

A práve to sa 39-ročný Anton z Humenného rozhodol zmeniť. Možno to znie neuveriteľne, no chce pomôcť vyčistiť pralesy v Ugande. Spojili sa s riaditeľom najstaršieho parku na severe Ugandy aj s miestnymi školami. Zaregistrovali sa ako nezisková organizácia a prvé dni čistenia organizovali s miestnymi školákmi. Prepravovali sa aj člnom.

"Čistili sme dookola plastový odpad z dediny. Spravili sme zhruba 6 tisíc kilometrov po národných parkoch okolo Ugandy," pokračuje Romža. 

Odpadky tam končia na skládke, kde ich spália, ale ich vysypú do vody. Tak to vyzeralo aj po skončení ich expedície."Keď sme skončili po dvoch dňoch, ten ranger zobral vrece plné odpadu a vysypal do Nílu vedľa hrochov," opísal dobrovoľník. Práve preto okrem fyzickej práce bude dôležité aj vzdelávanie. Miestnym chcú ukázať, ako sa dá používanie plastov obmedziť.

"Keď som bol malý, mama mi ušila tašku a sa používala roky. Aplikovať človeku do života nový zvyk. Sáčky a plast sú povolené. Ale Keňa a Tanzánia zrušili plast, čiže plasty tam vôbec nie sú," vysvetľuje Romža. 

Do čistiaceho programu sa môžu zapojiť ľudia z celého sveta. Tým sa ale plány nekončia. Keďže sa pralesy zužujú, Anton si vie predstaviť, že by menšie časti neziskovka postupne odkúpila. Anton to vníma ako pomoc ľudstvu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy