Polojasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Kauzy v roku 2018: Kočner za mrežami, Bašternák na súde. Ktoré kauzy opäť ožili?
Zdielať na

Kauzy v roku 2018: Kočner za mrežami, Bašternák na súde. Ktoré kauzy opäť ožili?

BRATISLAVA / Rok 2018 bol rokom, kedy na Slovensku vôbec po prvý raz odsúdili niekdajších vysokopostavených politikov, a kedy sa začali rúcať istoty nedotknuteľným osobám. No bol to aj rok, keď zavraždili novinára, ktorý dlhodobo upozorňoval na beztrestnosť vplyvných takzvaných "našich ľudí" a na korupciu. Ktoré kauzy sa ale podarili uzavrieť, a ktoré sa preniesli do roku 2019?

"Som vinný a ľutujem svoj čin," vyhlásil Ladislav Bašternák. Kajúcne slová zazneli z úst človeka, ktorý si donedávna mohol dovoliť porušovať predpisy a vo veľkom okrádať štát na daniach. Ladislav Bašternák sa napokon pod ťarchou dôkazov priznal, že si na úkor daňových poplatníkov prilepšil o 2 milióny eur. Peniaze už vrátil, teraz čaká na to, či mu krajský súd potvrdí 5 ročné väzenie.

​Do výkonu trestu už nastúpili bývalí ministri za SNS, ktorí ešte počas prvej Ficovej vlády zmanipulovali stomiliónový tender v prospech vybraných firiem. "Tento tender dlhodobo traumatizoval spoločnosť, posilňoval v nej presvedčenie, že funkcionári si pod politickým krytím môžu robiť čokoľvek, v priamom prenose," vyjadril sa sudca Najvyššieho súdu.  

Vo väzbe skončil aj ďalší človek, ktorý mal donedávna povesť nedotknuteľného. Mariána Kočnera tam dostali zmenky voči televízii Markíza, ktoré sú podľa prokuratúry falošné. A postupne mu začali pribúdať ďalšie obvinenia. "Zastavme korupciu - Tam sú indície z minulého roka, že by mohlo dôjsť k uzavretiu starších káuz," povedal Matej Hruška zo Zastavme Korupciu. 

Kauza Gorila ožila 

Na sklonku roka po dlhej odmlke ožila aj kauza Gorila. Práve pri domových prehliadkach u Mariána Kočnera mali policajti zaistiť nahrávky, z ktorých vznikol známy spis, a ktoré majú zachytávať rozhovory šéfa Penty s politikmi druhej Dzurindovej vlády, ale aj s Robertom Ficom. A v tomto roku by sa malo ukázať, či takéto nahrávky sú prípustným dôkazom, a či pomôžu celú dlhoročnú kauzu objasniť. Existuje tu však aj ďalší rozmer prípadu. "Podozrenia, že s rôznymi nahrávkami z prostredia tajných služieb sa mohlo obchodovať a my ako nadácia sme podali trestné oznámenie," pokračoval Hruška.  

​Najostrejšie sledovaným prípadom roka však s vysokou pravdepodobnosťou ostane vražda Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. "Táto práca nekončí, táto práca bude pokračovať, aby sme sa dostali ďalej a vyskladali celú mozaiku," poznamenal Milan Lučanský, policajný prezident. "Teraz je hlavný zámer mať čo najviac dôkazov vo vzťahu k osobe alebo osobám, ktoré boli tými objednávateľmi," vyjadril sa právny zástupca rodiny Jána Kuciaka Daniel Lipšic.  

Ako je to s prípadom únosu Michala Kováča?

Začať by sa mohol aj proces v prípade únosu Michala Kováča mladšieho, kde je hlavným obvineným Ivan Lexa. Viac ako rok a pol po zrušení amnestií si však spis ešte nenaštudovali prísediaci v senáte. Chýbali im bezpečnostné previerky "Sú to spravidla laici a vzhľadom na to, že nemusia mať právnické vzdelanie, môže im naštudovanie spisu trvať dlhšie ako sudcovi profesionálovi," upresnil advokát Marek Benedik. 

Nadácia Zastavme korupciu čaká aj na to, ako sa polícia vysporiada s miliónovým tendrom na letecký systém na ministerstve obrany. "Podľa NKÚ, ak by pracovali transparentne a vyhlásili štandardnú súťaž, štát mohol ušetriť milión eur," vysvetlil Hruška. 

Do nového roka prechádza aj kauza nebankoviek BMG Invest a Horizont. Bez trestu je stále Jozef Majský, ktorý tvrdí, že nemôže chodiť na pojednávania pre zlý zdravotný stav. Najvyšší súd si preto dal zhotoviť znalecké posudky z oblasti lekárstva a farmácie, stále ich však nemá kompletné, a tak zatiaľ nevytýčil žiadne pojednávanie. 

Pozrite si reportáž o kauze, ktorá sa týkala aj prezidenta Andreja Kisku:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy