Oblačno
13°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Roky nepovšimnutá maľba na stene humenského kaštieľa odkryla tajomstvo, prezradila ho sťatá hlava Turka
Zdielať na

Roky nepovšimnutá maľba na stene humenského kaštieľa odkryla tajomstvo, prezradila ho sťatá hlava Turka

HUMENNÉ / Historici aj návštevníci humenského kaštieľa roky prehliadali jednu nenápadnú maľbu. Nikto vlastne ani nevedel, čo znázorňuje. Jej tajomstvo pomohla odkryť sťatá hlava Turka.

"Na listine, ktorú podáva pravdepodobne panovník kľačiacemu vojakovi sa objavila hlava Turka a výjav erbu Csákyovcov," povedala historička Vihorlatského múzea v Humennom Zuzana Koščová. Odťatá hlava Turka laikovi veľa nepovie, no pre historikov to bola kľúčová informácia. Freska odkryla dovtedy nepoznané.

"Hlava sťatého Turka na erbovom poli, hore je koruna, sú tam rôzne prikrývadlá," dodala Koščová. Aj keď je freska v renesančnom kaštieli od nepamäti, roky bola akosi nepovšimnutá. Rozpráva pritom príbeh o veľkom uhorskom rode Csákyovcov na humenskom panstve.

Autor je síce neznámy, no podľa typu oblečenia historici výjav zaradili do obdobia 15. storočia, čo zodpovedá vláde Žigmunda Luxemburského. Maľby navôkol boli zničené. Je tam iba omietka a tadiaľ viedli elektroinštaláciu. Nie je to tak dávno, čo bol kaštieľ skladom zeleniny. "Budova slúžila úplne iným účelom, bola tu škola, bol tu internát, pioniersky dom," uviedla archeologička Ivana Strakošová.

Vo Vihorlatskom múzeu sú dokopy štyri maľované miestnosti. Jednou z nich je izba uhorských kráľov a tá je na Slovensku unikátom. Keď ju reštaurovali, chceli obiť starú, zlú vrstvu omietky. Ukázalo sa, že hrubé steny ukrývajú teplovod a kanály s teplým vzduchom. 

Izba vznikla na podnet Štefana Csákyho. Nikde inde na Slovensku nenájdete miestnosť, kde je vedľa seba 46 portrétov uhorských panovníkov, a to od Štefana I. až po Máriu Teréziu. Tá má v Humennom aj samostatnú izbu. "Triumfálny príchod Márie Terézie a jej syna Jozefa II. do brán mesta, pravdepodobne do Prešporku na korunováciu, tieto miestnosti sú významné aj v európskom meradle, pretože sa nikde inde nenachádzajú," dodala Koščová. 

Historický unikát objavili aj v Starej Ľubovni. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy