Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Ničivá explózia v Česku otriasla aj slovenskými baníkmi. Podobné bane máme aj u nás
Zdielať na

Ničivá explózia v Česku otriasla aj slovenskými baníkmi. Podobné bane máme aj u nás

KARVINÁ / Tragédia v Karvinej zasiahla aj baníkov u nás. Mnohí podmienky v podzemí v susednom Česku veľmi dobre poznajú a tušia, čo sa mohlo stať. My sme sa stretli s bývalým šéfom hlavného banského úradu. Ten tvrdí, že výbuch metánu spustila pravdepodobne iskra, ktorá mohla vzniknúť počas dobývania uhlia.

"Ak tam došlo k výbuchu metánu, tak musel byť vo výbušnej kombinácii," tvrdí Ladislav Lacko, ktorý bol dlhé roky šéfom hlavného banského úradu a podmienky v našich, ale aj v baniach v susednom Česku, pozná veľmi dobre. 

​Podľa jeho slov muselo výbuch metánu niečo spustiť. "K zapáleniu metánu môže dôjsť z rôznych dôvodov, ale musí byť iniciátor hlavne nejaká iskra, ktorá mohla vzniknúť z rezného nástroja," vysvetľuje Lacko. 

Podobné podmienky

"Iniciácia bola nejaká iskra, ktorá vznietila ten metán. Tým, že sa šrámalo kombajnom mohlo dôjsť k tvrdému materiálu, kde iskra musela preskočiť a vznikol výbuch," vraví Miroslav Masarik, zachránený baník. 

Metán sa podľa odborníkov drží pri strope banskej chodby. Pri malej koncentrácii vyhorí. Keď sa ho ale v podzemí nahromadí viac, dôjde k výbuchu. Podľa odborníka podobné podmienky vládnu aj v našich baniach. Aj u nás chlapov ohrozuje nebezpečný metán. 

Zachránený baník 

"Mňa zmietla tlaková vlna, vyzlieklo mi kabát aj rukavice," pokračuje Miroslav. Prežil aj najväčší výbuch v dejinách slovenského baníctva. 10 augusta 2009 zomrelo v bani Handlová 20 chlapov. Dodnes na to nemôže zabudnúť. Tragédia v Karvinej mu všetko opäť pripomenula. "Bolí to, aj keď to neboli kamaráti, zoberie vás to," dodal. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy