Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Budeme mať konečne biele Vianoce? Takto znie predpoveď počasia
Zdielať na

Budeme mať konečne biele Vianoce? Takto znie predpoveď počasia

BRATISLAVA / Od západu k nám v piatok začal prúdiť teplý vzduch, zatiaľ sa prejavuje najmä v severných častiach krajiny, ale postupne sa dostane aj do nížin. To bude ale znamenať, že sneh, ktorý tu máme, zmizne.

V noci na sobotu bude síce zväčša snežiť, ale na západe bude pršať, prípadne mrholiť. Teplota poklesne na +2 až -3°C. Deň bude stále zamračený, hmlistý, na väčšine územia bude pršať, alebo mrholiť. Sneh sa objaví až od výšky asi 1100-1300 metrov. Zrána pozor na poľadovicu.

Citeľne sa oteplí. Denná teplota bude od 1 do 7, ale na západe krajiny bude od 7 do 12°C. "Aj na Kysuciach, Orave, budú tiež takto vysoké teploty. Bude veterno, juhozápadný až západný vietor do 35, v nárazoch v západnej polovici krajiny okolo 55 km/h. Na hrebeňoch hôr prudký až búrlivý vietor," poznamenala meteorologička Miriam Jarošová.

Veterno bude aj v nedeľu, keď bude naďalej zamračené, najmä na severe so zrážkami, od asi 900 m snehovými. Denná teplota stále vysoká, od 1 do 7 stupňov Celzia v južnej polovici západného Slovenska a aj na juhu stredného Slovenska až do 11°C.

"Štedrý deň prinesie sneženie na sever a východ krajiny, kde bude snežiť od asi 600 700 metrov. Stále bude silno fúkať, takže pri snežení a vetre sa budú tvoriť snehové jazyky," prezradila Miram. Denná teplota poklesne oproti nedeli na 0 až 5, na juhu bude miesta do 7-8 °C. "Na Božie narodenie, na 1. sviatok vianočný, sa objaví sneženie na severe nášho územia. To k nám bude prúdiť studený vzduch od severozápadu až severu. Na juhu krajiny treba počítať so zmiešanými zrážkami. Cez deň sa studený vzduch prejaví celodenným mrazom na severe, až do -3°C, na juhozápade bude do +5°C," dodala Miriam. 

Aj v tých ďalších dňoch je väčšia šanca na sneženie na severe, nížiny na juhozápade majú skôr šancu na zmiešané zrážky. Denná teplota od -2 do 6°C. Ak budete sviatočné dni tráviť na horách, máte veľkú šancu na biele Vianoce. Tu sa po prechodnom oteplení zase vráti od pondelku studený vzduch, ktorý prinesie aj sneh. Nebojte sa teda, že priberiete od sviatočných jedál. Určite prípadné kilá navrch dáte intenzívnym lyžovaním v našich lyžiarskych strediskách. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy