Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Africké slony na Slovensku sa budú sťahovať. Konečne majú peniaze na nové bývanie
Zdielať na

Africké slony na Slovensku sa budú sťahovať. Konečne majú peniaze na nové bývanie

BOJNICE / K najväčším atrakciám bojnickej ZOO patria slonice Maja a Gula. Tie sem priviezli pred 34 rokmi. Odvtedy sú zatvorené v tej istej budove, ktorá ale nevyhovuje ich požiadavkám. O dva roky by sa ale všetko malo zmeniť a slonice sa budú sťahovať. Vláda im totiž v stredu odklepla 4,3 milióna eur na nový pavilón.

Výbeh majú viac ako 34 rokov k dispozícii Maja a Gula, jediné slony africké u nás. Slony uväzujú reťazami. Nemajú tu takmer žiadnu možnosť voľného pohybu. "Aktuálna budova je už niekoľko rokov nevyhovujúca z chovného hľadiska a tiež z energetického hľadiska, ZOO bola niekoľko rokov pod kritikou," povedala projektová manažérka ZOO Viera Madajová. 

V ZOO peniaze na nový výbeh zháňali niekoľko rokov. Nakoniec sa im to podarilo. Maja a Gula dostali predčasný darček. Vláda im schválila peniaze na nové bývanie. "Je to pekná vec, že po 35 rokoch sa takéto niečo urobí," uviedol minister životného prostredia László Sólymos. 

Výbeh bude desaťnásobne väčší ako ten, ktorý užívajú v súčasnosti. Bližšie k týmto zvieratám sa dostanú aj ľudia. "Celá budova bude prístupná pre verejnosť, budú chodiť ponad zvieratá a budú mať bezprostrednejší kontakt s nimi," povedala Madajová. 

Vláda na tento projekt vyčlenila 4,3 milióna eur. Domov by tu malo nájsť až päť slonov. "Veríme, že sa nám priviezť aj nové slony, veríme, že budeme mať aj samca, čo bude ťahák," povedal zoológ Branislav Tám. Pokiaľ pôjde všetko podľa plánu, Maja a Gula by sa do nového príbytku mali sťahovať v roku 2020.

Vláda odklepla peniaze pre slony do ZOO v Bojniciach na poslednom rokovaní v roku 2018. To spríjemnili aj deti z folklórneho súboru z Vranova nad Topľou.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy