Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Slováci vedú v EÚ podľa podielu výletov do hôr
Zdielať na

Slováci vedú v EÚ podľa podielu výletov do hôr

Zdroj: TV JOJ

BRATISLAVA / Slováci sú s podielom 25 percent na prvom mieste v rámci krajín Európskej únie v prípade výletov do hôr trvajúcich jeden a viac dní. Hory, respektíve horskú turistiku, si vyberá na krátkodobé či dlhodobejšie výlety v priemere 13 percent obyvateľov EÚ. Ako vyplýva z aktuálnych údajov európskeho štatistického úradu Eurostat, na druhom mieste za Slovákmi sa umiestnili Rumuni (podiel výletov do hôr 24) pred Francúzmi a Talianmi (po 19 percent).

Na výlet do hôr sa vyberie napríklad 18 percent Čechov, či 15 percent Rakúšanov a 12 percent Poliakov. Na konci rebríčka skončili Lotyši s podielom 1 percento, v prípade Maďarov je to 6. Výlety do hôr podľa prieskumu trvajú v priemere viac ako šesť nocí, pričom najdlhší čas v horách trávia paradoxne Briti, a to viac ako štrnásť dní. Gréci sú na výletoch v horách dvanásť dní, Estónci jedenásť dní.

"Krátkodobejšie výlety Slovákov zhltnú viac peňazí ako napríklad Čechom. V priemere je to 420 eur za viac ako štyri noci. Dovolenka vytiahne z vrecka najviac peňazí Švajčiarom, a to až 1 163 eur, najmenej Rumunom (v priemere 209 eur)," informovala analytička Slovenskej sporiteľne Lenka Buchláková. Česi minú na dovolenke okolo 250 eur. Výdavky zahŕňajú ubytovanie, stravu v reštaurácii, dopravu či nákup suvenírov a podobne.

Podiel ľudí, ktorí si nemôžu dovoliť týždňovú dovolenku mimo domova, sa podľa údajov Eurostatu postupne znižuje. "Súvisí to aj so zlepšujúcou sa finančnou situáciou našich domácností za posledné roky. Súčasne platí, že Slováci financujú svoje dovolenky skôr z úspor," priblížila Buchláková. Niektorí klienti si podľa nej dovolenku financujú aj zo spotrebných úverov, no keďže ide o bezúčelový úver, presné štatistiky o tom nie sú.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy