Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Pacienti si za vyšetrenie ešte zaplatia. Lekári sa s VšZP stále nedohodli
Zdielať na

Pacienti si za vyšetrenie ešte zaplatia. Lekári sa s VšZP stále nedohodli

BRATISLAVA / Lekári sa s vedením Všeobecnej zdravotnej poisťovne napriek zdĺhavému rokovaniu nedohodli. Zmluvu tak nemá viac ako 1000 z nich. Zisťovali sme preto, koľko žiadostí o preplatenie priamej platby v ambulancii alebo za lieky poisťovňa k dnešnému dňu eviduje.

"Veľa sme včera hovorili, vysvetľovali, navrhovali a s tým, čo máme, oboznámime správnu radu. Dohodnuté ďalšie rokovanie máme so Všeobecnou zdravotnou poisťovňou vo štvrtok," informoval predseda Zväzu ambulantných poskytovateľov, Miroslav Kotek. 

Tak ako predseda zväzu ambulantných lekárov, ktorý je gynekológ, majú tento oznam na dverách aj ďalší lekári: Ambulancia je od 1.12.2018 bez zmluvy s VšZP. Pred vyšetrením sa opýtajte na platby.

"Viete, de jure som nezazmluvnený a preto žiadny verejný sľub neplatí. A tí lekári vedia, že si môžu za to vyšetrenie pýtať peniaze od pacienta," vysvetľuje Kotek. 

K celej veci sa vyjadrila samotná poisťovňa: "Vedenie VšZP včera rokovalo so zástupcami Zväzu ambulantných poskytovateľov (ZAP). Podľa VšZP bolo toto rokovanie užitočné a konštruktívne. Vyberanie priamych platieb od pacientov v situácii, keď majú od VšZP túto finančnú garanciu, je preto nepochopiteľným krokom, ktorý zbytočne naštrbuje vzťah medzi lekárom a pacientom."

Napriek verejnému sľubu od VšZP , s ktorým sa stotožňuje aj ministerstvo, lekári od pacientov pýtajú peniaze. Koľko bločkov poisťovňa od pacientov teda eviduje? "Vzhľadom na verejný prísľub evidujeme do 10 takýchto prípadov v každom kraji," informovala poisťovňa. 

Ministerstvo zdravotníctva je jediným akcionárom Všeobecnej zdravotnej poisťovne. So situáciu nie je veľmi spokojné. "Ministerstvo veľmi detailne sleduje vývoj, tiež má informácie o počte priamych platieb na poisťovni. Lekári by nemali vyberať peniaze a ani pacienti by im nemali platiť. Ministerka je znepokojená týmto stavom, avšak VšZP má vedenie, ktoré situáciu musí riešiť," povedala v mene ministerstva Zuzana Eliášová. 

Pozrite si súvisiacu reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy