Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Obedy zdarma pre školákov prídu trochu neskôr. Smer ustúpil
Zdielať na

Obedy zdarma pre školákov prídu trochu neskôr. Smer ustúpil

BRATISLAVA / Obedy zadarmo pre žiakov základných škôl sa posúvajú na september. Vládny Smer ustúpil mestám a obciam, ktoré školy zriaďujú. Dôvodom sú obavy, že by samosprávy nezvládli zvýšený nápor žiakov.

Rodič v súčasnosti dopláca na obed pre svoje dieťa priemerne 1,2 eur. Túto sumu má po novom platiť štát. V súčasnosti sa v jedálňach na základných školách podľa Združenia miest a obcí Slovenska stravuje takmer 70 percent detí.

Aby vedeli samosprávy vystravovať všetky deti, viaceré obce a mestá musia zainvestovať do úprav jedálni. Preto si vydupali, aby zákon nezačal platiť od januára, ale až od nového školského roka. Návrh už schválila aj vláda. Týka sa 517 tisíc detí.

"Aby mestá a obce, školy a školské zariadenia mali viac času na prípravu. Mali viac času na to, aby si dokázali vybaviť svoje školské jedálne a zariadenia a mali viac času na to, aby si dokázali k tomuto opatreniu použijem slovíčko získať zamestnancov," vysvetľuje podpredseda Združenia miest a obci Slovenska, Jozef Turčány. 

"Predovšetkým tu boli obavy, či kapacitne budú schopné mestá a obce zvládnuť zvýšený nápor," uviedol predseda strany Smer-SD Robert Fico. Podľa opozície tým len dokázal, že ide o populizmus. A ešte k tomu nedomyslený. "Dnes sľubuje deťom obedy zadarmo a vidíme, že sa zrazil s realitou a musí kapitulovať a odsúvať termíny na dosiahnutie tohto riešenia," kritizuje ho poslanec za OĽaNO Eduard Heger. 

​Problémom sú však aj zamestnanci. Slabo hodnotenú prácu kuchárok a pomocnej sily chce vykonávať len málokto. Ministerstvo práce preto vyčlení 8,5 milióna eur na vytvorenie až tisíc pracovných miest ako pomocnej sily v jedálňach. "V priebehu dvanástich mesiacov by sme dotovali vo výške 648,96 eura každého jedného zamestnanca," sľubuje minister práce Ján Richter. 

Zákon podľa Smeru myslí aj na deti so špeciálnymi diétami, kde by štát rodičom priamo sumu preplácal.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy