Skoro jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Po Bratislave môžu nové evidenčné čísla pribudnúť aj v iných mestách
Zdielať na

Po Bratislave môžu nové evidenčné čísla pribudnúť aj v iných mestách

BRATISLAVA / Od roku 2019 budú autá evidované v Bratislave jazdiť pod novými značkami. Vylúčené ale nie je, že doposiaľ neznáme skratky časom pribudnú aj v ďalších okresoch.

Skratku BL v hlavnom meste čoskoro nahradia písmená BT, ktoré si v ankete polície získali najviac priaznivcov. Všetky kombinácie písmen B a L sa totiž približne v polovici roku 2019 minú. 

Podľa matematických prepočtov má každý okres k dispozícii približne 570 000 možností. Keďže pri každom predaji vozidla či zmene bydliska u majiteľa dochádza k vydaniu nového evidenčného čísla, počet použitých značiek rastie pomerne rýchlo. K tomu si treba pripočítať vyradené autá. Dopravný inšpektorát v Bratislave aktuálne eviduje takmer 400 000 vozidiel. "Najviac vozidiel je evidovaných v Bratislave, v Košiciach, v Nitre, ale aj v Žiline či v Dunajskej Strede," povedal hovorca policajného prezídia Michal Slivka. 

Prvú desiatku pomyselného rebríčka okresov uzatvárajú Nové Zámky, Trnava, Prešov, Prievidza a Levice. Naopak na chvoste sú spomedzi 72 okresov Turčianske Teplice a Medzilaborce, kde majú menej ako 10 000 evidovaných vozidiel. Po Bratislave sa teda najskôr dočkajú nových značiek aj Košičania. "O týchto značkách rozhoduje komisia odborníkov, ktorá vyberie najvhodnejšie alternatívy," uviedol dopravný konzultant Igor Dolanský. 

Odborník na dopravu pozitívne hodnotí, že v prípade Bratislavy sa polícia rozhodla pre verejnú diskusiu. Verí, že aj v prípade iných okresov to bude podobne. "Tu sa prihliada, aj v minulosti sa prihliadalo, aby tie symboly neboli nejaké hanlivé a nelogické, aby vystihovali ten okres," dodal Dolanský. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy