Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Pápež František si neželá homosexuálov v cirkevných radoch
Zdielať na

Pápež František si neželá homosexuálov v cirkevných radoch

VATIKÁN / Pápež uviedol, že v mnohých kultúrach sa akoby homosexualita stala módnym trendom. V cirkevných radoch si ľudí s týmto hlboko zakoreneným sklonom nepraje mať. Uviedol to vraj pre knihu Sila poslania.

Hlava katolíckej cirkvi, ktorá sa inak vyjadruje proti diskriminácii homosexuálov a lesieb, sa takto tvrdo vyjadrila podľa nemeckého týždenníka Der Spiegel v rozhovore pre knihu Fernanda Prady La fuerza de la vocación (Sila poslania).

​Sklamal tak veriacich z radov homosexuálov, ktorí dúfali, že by tento pápež mohol dať impulz pre zmenu katolíckej náuky

Prítomnosť homosexuálov v cirkevných radoch je podľa Františka "veľmi vážnou záležitosťou." Pápež sa domnieva, že by do seminára nemali mať prístup, pretože je vraj chybou veriť, že účasť homosexuálov na kňazskej výuke nie je až taká strašná. "Tento druh lásky nie je zlúčiteľný s kňazským spôsobom života," povedal pápež v knihe. 

Už v lete pápež František vysvetlil, že homosexuálne páry pre neho nepredstavujú rodinu. Ľudia vraj teraz hovoria o rôznych formách rodiny, ale rodnou podľa božieho obrazu sú iba muž a žena. Pápež tiež na Fóre katolíckej rodiny pochválil ženy a mužov, ktorí odpustili svojim neverným manželom a manželkám a čakajú, až sa ich partneri vrátia späť. "Je to sviatosť, ktorá všetko odpúšťa z lásky," povedal.  

František dlhodobo zastáva názor, že homosexuálov je potrebné rešpektovať, zároveň však zdôrazňuje, že cirkev odmieta homosexuálne zväzky. Katolícka cirkev učí, že homosexuálne sklony samy o sebe nie sú hriechom, ale sexuálny styk medzi osobami rovnakého pohlavia už áno, a že by homosexuáli mali žiť cudne.

"Musíme nabádať homosexuálne kňazov, rehoľníkov a rehoľníčky, aby s poctivosťou žili celibát, a predovšetkým, aby boli dôsledne zodpovední, usilovali o to, aby nikdy nepohoršoval ani svoju komunitu, ani veriaci svätý Boží ľud dvojitým životom. Je pre nich lepšie, aby kňazskú službu alebo zasvätený život opustili, než aby žili dvojaký život," povedal k tomu teraz podľa Radia Vaticana pápež v knižnom rozhovore.

Pápež František odsúdil kňazov z pasivity. Reagoval tak na škandály so zneužívaním chlapcov predstaviteľmi cirkvi: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy