Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Pápež vyzval ľudí k viere, ktorá sa bude dotýkať nielen hlavy, ale aj srdca
Zdielať na

Pápež vyzval ľudí k viere, ktorá sa bude dotýkať nielen hlavy, ale aj srdca

Archívna reportáž

VATIKÁN / Pápež František v sobotu vyzval biskupov, aby bránili inštitúciu Katolíckej cirkvi, ktorá podľa jeho slov v poslednej dobe čelí prenasledovaniu prostredníctvom neustálych obvinení. V nedeľu na Námestí sv. Petra na ukončení mesiaca mládeže vyzval ľudí, aby sa nedržali len kresťanských doktrín, ale aby svoju vieru žili tiež prostredníctvom aktivizmu a pomoci ľuďom v núdzi.

Pápež František prehovoril na sneme biskupov vo Vatikáne. Tvrdí, že cirkev bola napadnutá "veľkým žalobcom", čo je jeden z mnohých cirkevných označení pre diabla, ktorý sa snaží ju pošpiniť skrze obvinenia. Bližšie ich ale nešpecifikoval.

"Stalo sa to iným druhom prenasledovania, neustálym obviňovaním k roztriešteniu Cirkvi, Cirkev by nemala byť poškvrnená, synovia (Cirkvi) áno, všetci sme hriešni, ale matka (Cirkev) nie je. Bránte matku (Cirkev) a chránte ju od kritikov modlitbou a pokáním, " povedal. 

Prísnejší boj so sexuálnym zneužívaním 

Pápež tiež uviedol, že konečný dokument na konci stretnutia katolíckych biskupov by mal mať vplyv na členov kléru.

Dokument požaduje prísnejšie opatrenia na boj proti sexuálnemu zneužívaniu vrátane väčšej transparentnosti v cirkevných štruktúrach a odsúdzuje kultúru elitizácie medzi niektorými cirkevnými vodcami, ktorí napomáhajú uľahčiť krytie a korupciu.

Viera je životom 

V nedeľu pápež ukončil mesiac venovaný mládeži so slovami, že na to, aby boli dobrými veriacimi, nemali by byť posadnutí "doktrínou a formulami" ale skôr spájať svoje pravidlá s aktivizmom a pomáhať ľuďom v núdzi. "Viera prechádza životom, ak sa viera stýka výlučne s doktrinárskymi formulami, riskuje, že hovorí len k hlave bez toho, aby sa dotkla srdca," povedal. "A keď sa zaoberá iba samotnou aktivitou, riskuje, že sa stane len moralizujúcou a sociálnou prácou, ale viera je naopak životom: žije v láske k Bohu, ktorý zmenil náš život, nemôžeme si vybrať medzi doktrínou a aktivizmom."

Pozrite si archívnu reportáž, kde sa pápež vyjadril k zneužívanou detí v cirkvi: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy