Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Bývalý starosta obce Nesvady prežil vo funkcii niekoľko vlád. Na úrade sedel viac ako 40 rokov
Zdielať na

Bývalý starosta obce Nesvady prežil vo funkcii niekoľko vlád. Na úrade sedel viac ako 40 rokov

NESVADY / Po viac ako 40 rokoch si povedal, že stačilo. Starosta Nesvad už na starostovskú stoličku v posledných voľbách nekandidoval. Rozhodol sa viac venovať vnukom a vinici. Svojmu nástupcovi necháva v obci veľmi slušný majetok.

"V podstate ešte ako predseda MNV som začal v 80. rokoch vo februári, ale pred tým som od 76. roku robil tajomníka MNV, vyše 42 rokov som tu," povedal starosta Nesvad Jozef Haris. V časoch predsedovania na národnom výbore sa musel prispôsobiť štátu a päťročným plánom. Akákoľvek aktivita musela uspieť najprv na okrese. 

Nesvadčania ho opäť volili – ale už slobodne - za starostu. Odvtedy už sedemkrát. Aj keď bol predtým v komunistickej strane. "Niektorí tu mali VPN a vnútri knižku do marca a v marci vracali knižky, keď už to bolo definitívne rozhodnuté pre istotu, ja som ju ani nemal komu vrátiť, lebo zanikla tá organizácia," uviedol Haris. Potom už do žiadnej strany nevstúpil. Prevrat podľa neho priniesol dôležitú vec a to, že sa v dedine stali pánom svojho územia. 

V Nesvadoch sa podarilo vysporiadať takmer všetky pozemky. Päť zahraničných investorov tu poskytuje viac 400 pracovných miest, ďalšie vytvárajú domáci podnikatelia. "Áno, je to vžité, že starosta nie je v Smere-SD tak sa zastaví život. To nie je pravda, ja som prežil všetky vlády doterajšie a bolo ich dosť. Termálne kúpele, ktoré teraz dokončujeme, tak bol by som rád, keby som to ja otvoril, ale ja už nebudem vo funkcii," dodal Haris. 

Spájať podniky súkromníkov a samosprávu nikomu neodporúča. Zvyčajne to vraj dopadne v neprospech samosprávy. "To je všetko obecné, nikoho sme nepustili do dvora, ako sa hovorí. Odovzdávam nástupcovi schválené investičné projekty za 19 miliónov a k tomu ešte asi 200 000 na účte," povedal Haris. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy