Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Šance Slovákov na prežite náhlej cievnej mozgovej príhody a infarktu bez trvalých následkov sú vyššie
Zdielať na

Šance Slovákov na prežite náhlej cievnej mozgovej príhody a infarktu bez trvalých následkov sú vyššie

BRATISLAVA / Šance Slovákov na prežite náhlej cievnej mozgovej príhody a infarktu bez trvalých následkov sú vyššie. Používanie tele medicíny vo vozidlách záchrannej zdravotnej služby sa osvedčili. Čas príchodu pacientov sanitkou do nemocníc sa skrátil o polovicu.

Ministerstvo zdravotníctva v priebehu len troch mesiacov odsledovalo počet volaní na linku prvej pomoci pre podozrenie infarktu či náhlej cievnej mozgovej príhody. Za mesiac zavolali na linku cez dve tisícky ľudí.

Ak by nedostali odbornú zdravotnú pomoc včas, zomreli by, či mali trvalé následky. Náhle zúženie či uzavretie cievy v mozgu alebo naopak krvácanie do mozgu vedia lekári zastaviť, rozhoduje však čas prevozu do nemocnice.

"Podarilo sa nám podanie trombolýzy, teda látky, čo rozpustí krvnú zrazeninu pri cievnej príhode skrátiť z 53 minút na 30 minút," povedala ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská. 

V praxi to funguje takto. Potom, čo záchranár pacienta zdiagnostikuje -základné údaje o podozrení na porážku či infarkt odošle do systému STEMI. Do pár sekúnd mu volá nemocnica. "Vidím, či je nemocnica voľná a tiež či je plne vybavená. Predtým sme len stáli na križovatke a rozmýšľali, ktorá nemocnica je najbližšie," opisuje záchranár Adam Antl. 

Aj keď bola najbližšie, odborne vybavená nebola. Často chýbalo CT vyšetrenie alebo operačný tím. Zbytočným prevozom a strate času je koniec. "My sme určili zoznam 43 pracovísk, ktoré nepretržite vedia podať látku či operovať. Ide o to, aby bola pacientovi podaná kvalitná starostlivosť. Som rada, že máme výsledky," dodáva Kalavská. 

"Ja som mal všetky príznaky ale nebol som si istý a dosť dlho som čakal. Bola to chyba. Je dobré, keď ľudia pomoc volajú čím skôr," rozpráva pacient. Náhla cievna mozgová príhoda sa prejavuje poruchou zraku, dvojitým videním, bolesťou hlavy, problémami s prehltaním ale aj poklesom kútikov či ochrnutím končatín. Je dôležité nečakať a privolať si pomoc. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy