Oblačno
15°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Český premiér Andrej Babiš čelil hlasovaniu o dôvere
Zdielať na

Český premiér Andrej Babiš čelil hlasovaniu o dôvere

PRAHA / V Prahe sa v piatok rozhodovalo o osude českého premiéra so slovenskými koreňmi Andreja Babiša. V českom parlamente bolo totiž na programe hlasovanie o vyjadrení nedôvery jeho vláde po tom, čo sa objavili ďalšie závažné skutočnosti vo vývoji kauzy Čapí hnízdo. Avšak neúspešne. Jeho vláda bude aj naďalej vládnuť.

Babišova vláda ANO a ČSSD bude ďalej vládnuť s dôverou Snemovne aj vďaka komunistom. Pokus opozície zvrhnúť ju pre kauzu Čapí hnízdo nebolo úspešné. 

Pre vyslovenie nedôvery vláde hlasovalo podľa neoficiálnych výsledkov všetkých 92 poslancov ODS, Pirátov, SPD, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN. Aby kabinet padol, opozícia by musela pre návrh získať najmenej 101 hlasov. Kabinet podporilo 90 poslancov z ANO a z KSČM, ktorá vládu toleruje. Traja zákonodarcovia týchto zoskupení boli ospravedlnení. Všetkých 13 prítomných poslancov ČSSD opustilo pred hlasovaním rokovacia sála, ďalší dvaja boli ospravedlnení.

Schôdza poslancov s jedným bodom, hlasovanie o vyslovení nedôvery vláde, začala o 9:00 hodine ráno. Jeden z prvých mal preslov premiér Andrej Babiš, trval asi 45 minút, ale medzi novinárov neprišiel. 

Jeho hnutie Ano, ale vládu podržalo. ​"My na to máme tento názor a pre túto pseudokauzu, ktorá bola v Českej republike umelo vytvorená, aby poškodila hnutie a pána Babiša, tak kvôli tomu on určite odstupovať nebude a vláde nebude podávať demisiu," vyjadril sa predseda poslaneckého klubu Ano, Jaroslav Faltýnek. 

Za vyslovenie nedôvery vláde Andreja Babiša boli ale všetci opoziční poslanci. "Človek, ktorý je obvinený zo závažného trestného činu, proste nemá byť vo vláde, pretože má gigantický stred záujmov a pretože sa nikdy nedá vyvrátiť podozrenie z toho, že trestné konanie nie je ovplyvňované," uviedol predseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. 

Pozrite si súvisiacu reportáž. Andrej Babiš odmieta rezignovať z postu premiéra: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy