Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Študenti gymnázia vyšli do ulíc. Prešovský kraj chce školu zrušiť
Zdielať na

Študenti gymnázia vyšli do ulíc. Prešovský kraj chce školu zrušiť

BARDEJOV / Racionalizácia stredných škôl vyhnala žiakov a učiteľov Spojenej školy Juraja Henischa v Bardejove do ulíc. Nepáči sa im postup Prešovského samosprávneho kraja, ktorý chce gymnázium postupne utlmiť a ponechať len odbornú školu. Samosprávny kraj tvrdí, že sa len snaží reagovať na požiadavky zamestnávateľov, a v Bardejove si ponechať jedno kvalitné gymnázium kraja a jedno neverejné.

"Po štyroch rokoch tu končí gymnázium," takto vidí budúcnosť riaditeľ Spojenej školy Peter Dulenčin. Návrh Prešovského samosprávneho kraja, ktorý má zracionalizovať sieť stredných škôl, im nariaďuje neotvoriť v novom školskom roku ani jednu gymnaziálnu triedu. Učitelia a žiaci v stredu po dvoch vyučovacích hodinách vyšli do ulíc. 

I keď je to rozhodnutie vyššieho územného celku, nahnevaní študenti prišli s transparentom "Neberte nám školu" pred bardejovskú radnicu. "Pán primátor by nám mohol pomôcť, aby sa za nás prihovoril," povedala predsedníčka žiackej rady Michaela Kiššová.  "Top 50 škôl z maturít a vidím tu 36. miesto Spojená škola gymnázium Bardejov, tak toto je merateľné," upozornil riaditeľ. 

"Vzhľadom na informácie od zamestnávateľov a ich štruktúru v okrese Bardejov, kraj pristúpil k posilneniu počtu žiakov pre odbornú školu. O plánovaní útlmu gymnázia bolo súčasné vedenie školy informované už pred 3 rokmi," poznamenal hovorkyňa Prešovského kraja Dáša Jeleňová. Riaditeľovi a učiteľom sa tiež nepáči, že o ich budúcnosti rozhodovala aj komisia kraja, v ktorej sedí aj jeden z poslancov. Ten je zároveň aj riaditeľom inej strednej školy v Bardejove. Oni sami prídu o jednu triedu z dvoch.

"Jeden z jedenástich sa necítim v konflikte záujmov, lebo nemám taký vplyv, aby som niečo zmenil," vyjadril sa Martin Šmilňák, riaditeľ Cirkevnej spojenej školy a poslanec PSK. "Stanovisko Komisie školstva pri Zastupiteľstve PSK má len odporúčací charakter," podotkla ďalej hovorkyňa PSK  Dáša Jeleňová. "Budeme musieť prepúšťať za 4 roky polovicu zamestnancov," poznamenal riaditeľ Dulenčin. "Je to škola ktorej zostane 5 funkčných tried, kto sa zastane tých ďalších škôl, ktoré úplne skončia," vyjadril sa ďalej Šmilňák.  "Na našej škole nám naozaj záleží, nechceme o ňu prísť," dodala na záver predsedníčka žiackej rady . 

Vojna proti mobilom na školách. Ako to aktuálne vyzerá?:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy