Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
V kauze vraždy šéfa Sýkorovcov vypovedal aj jeho nástupca Lališ. Motív obžalovaného spochybnil
Zdielať na

V kauze vraždy šéfa Sýkorovcov vypovedal aj jeho nástupca Lališ. Motív obžalovaného spochybnil

BRATISLAVA / Okresný súd Bratislava I. znova pojednával v kauze vraždy muža, ktorého polícia považovala za zakladateľa najsilnejšieho zločineckého gangu v Bratislave. Niekdajšieho študenta diplomacie a kontroverzného podnikateľa zabili trinástimi ranami zo samopalu do hlavy a hrudníka. V prípade vraždy Miroslava Sýkoru spred vyše 20 rokov vypovedali niektoré známe tváre slovenského podsvetia.

Priamo z väznice v Banskej Bystrici eskortovali s putami na rukách i nohách na doživotie odsúdeného bossa gangu Sýkorovcov Róberta Lališa. Ten sa začiatkom februára 1997 stretol spolu s ďalšími mužmi tesne pred skutkom s nebohým. Sýkorovi ale zazvonil mobilný telefón a išiel na schôdzku do hotela na Bajkalskej ulici, kde ho spolu so šoférom Petrom Radičom zavraždili. "Pán Sýkora mal v ten deň vynikajúcu náladu, vôbec nevyzeral na to, že by mal strach alebo obavy o svoj život," vypovedal svedok Róbert Lališ. 

Podľa svedka s mafiánskou prezývkou Kýbel nebol mladý muž, čo sprevádzal Sýkoru, jeho ochrankárom. Sýkora chodieval často na rozličné rokovania sám. Krátko po jeho vražde prišli do Bratislavy mnohí exponenti vtedajšieho podsvetia. Lališ pred súdom spomenul partiu Mikuláša Černáka z Banskej Bystrice, Tibora Pápaya z Dunajskej Stredy, Milana Holáňa zo Žiliny i Ľuboša Ferusa z Nitry. Práve jeho prokuratúra viní z vraždy. Na rozdiel od Černáka ale Lališ jeho motív pred súdom spochybnil. "Určite pán Ferus nemal s vraždou Mira Sýkoru nič spoločné. Miro ho bral ako svojho mladšieho brata, mali nadštandardný vzťah," podotkol Lališ. 

Kontroverzný nitriansky podnikateľ v utorok pred súdom tvrdil, že jeho nevinu preukáže jedna zo svedeckých výpovedí. "Túto výpoveď pán Ferus nemal na mysli. My sme vôbec nevedeli, čo bude pán Lališ vypovedať, pretože bol predvolaný zo strany prokuratúry a v prípravnom konaní nebol vypočutý vôbec," vyjadril sa obhajca Ľuboša Ferusa Ladislav Kuruc. Lališ ďalej spomínal, že nebohý Peter Čongrády získal na polícii VHS kazetu, na ktorej bol zaznamenaný príchod nejakých Rusov, ktorí prileteli aj odleteli z Bratislavy v deň vraždy. 

Pred súdom vypovedal aj Miroslav Abrahám alias Floxňa, ktorý si odpykáva 21 rokov pre členstvo v zločineckej skupine Piťovcov. Senát si na popoludnie predvolal ďalších svedkov, pojednávanie bude pokračovať v budúcom roku. "Okresný súd Bratislava I. odročil hlavné pojednávanie na 26. marca 2019," oznámil dátum konania Pavol Adamčiak, hovorca Krajského súdu. 

Najčítanejšie správy