Polojasno
22°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
V prípade vraždy Ernesta Valka sa jeden z páchateľov chce dohodnúť na vine a treste, druhý nie
Zdielať na

V prípade vraždy Ernesta Valka sa jeden z páchateľov chce dohodnúť na vine a treste, druhý nie

BRATISLAVA / V prípade vraždy Ernesta Valka nastalo ďalšie rozuzlenie. Televízia JOJ zistila totiž, prečo spis v tejto veci Generálna prokuratúra vrátila späť na políciu. Dôvody na to sú dva. A to procesné zmeny týkajúce sa oboch obvinených mužov, ale tiež doplnenie vyšetrovania. Aj preto sa u dcéry známeho právnika úľava stále nedostavila.

"Skôr čakám na samotný proces, konkrétne na dokazovanie," povedala dcéra Ernesta Valka, Jana. Generálna prokuratúra spis vrátila späť po troch mesiacoch skúmania. Očakávalo sa ale skôr, že nariadi podanie obžaloby na súd. Polícia totiž argumentovala priznaním sa jedného z komplicov a tiež silnými dôkazmi. Od vraždy právnika pritom vo štvrtok uplynulo už 8 rokov.

"V prípade vraždy Ernesta Valka dozorujúci prokurátor využil svoje oprávnenie podľa trestného poriadku vrátiť vec policajtovi na doplnenie vyšetrovania," uviedol hovorca prezídia Michal Slivka. To ale nie je všetko. Podľa obhajcu lupiča Jaroslava K., ktorý v kauze prehovoril výmennou za nižší trest, ide najmä o procesné zmeny u oboch obvinených mužov.

"Situácia je taká, že vyšetrovateľ rozhodol o vylúčení veci môjho klienta na samostatné konanie, v súvislosti s tým, že bude prebiehať dohodovacie konanie. Taká bola aj predbežná dohoda potom ako on sám iniciatívne odhalil tento trestný čin," hovorí advokát Jaroslava K. Daniel Lipšic. 

Dcéra Ernesta Valka

Ak bude konanie o dohode o vine a treste úspešné pôjde na súd návrh na jej schválenie. Vďaka tomu by mal Jaroslav K. oveľa nižší trest. Z hrozby 7 až 12 rokov by tak mohol zísť len na 5 rokov väzenia. Kedže bol ale odsúdený aj za inú lúpež, výsledný trest bude vyšší.

"On už dostal trest za lúpež v Kremnici 6 rokov 8 mesiacov a teraz sa bude rozhodovať súhrnný trest," pokračuje Lipšic. U 43-ročného Jozefa R., ktorý mal na Ernesta Valka v jeho dome v Limbachu vystreliť, je situácia iná. Už teraz si odpykáva vo väzení 11-ročný trest. Hrozí mu obžaloba z vraždy právnika a v hre je u neho už aj doživotie.

"Pôjde už akoby o dve samostatné veci, kde musia byť tieto osoby prepočuté v pozícii obvineného a v pozícii svedka," dodáva Lipšic. Polícia tvrdí, že pokyny polície bude rešpektovať a vyšetrovanie doplní v stanovenej lehote prokurátorom. Potom by už mala padnúť obžaloba na súd a na ťahu bude sudca. Procesu sa chce zúčastniť aj dcéra Ernesta Valka.

"Už by som to chcela mať v sebe uzavreté, už aby bolo po celom tom procese, a aby sme mali ja a moja rodina kľud," dodáva Jana. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy