Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Štvrtkovým zásahom u podnikateľa z Košíc zabránili spáleniu daňových dokladov
Zdielať na

Štvrtkovým zásahom u podnikateľa z Košíc zabránili spáleniu daňových dokladov

Archívna reportáž

KOŠICE/BRATISLAVA / Finančná správa pri štvrtkovom zásahu v Košiciach zaistila viac ako 600 kilogramov dokladov viacerých personálne prepojených spoločností. Zásah vykonali vo štvrtok na dvoch miestach. Kriminalisti z finančnej správy na základe podozrenia zabránili spáleniu účtovných a daňových dokladov. Všetky účtovné doklady patrili spoločnostiam, ktoré boli personálne prepojené na jednu osobu a jej rodinných príslušníkov.

Týkali sa viacerých zdaňovacích období a uložené boli v dvadsiatich vreciach. Dokopy išlo o účtovné doklady dvanástich obchodných spoločností. Pri zásahu sa v skladových priestoroch nachádzali dve osoby - správca objektu a jeden zamestnanec spoločnosti. Kriminalisti obe osoby vypočuli. "Následne pokračovali v zásahu aj v iných priestoroch spoločností, ktoré boli personálne prepojené s nemenovaným podnikateľom. V nich zaistili ďalších 61 kusov šanónov s obsahom účtovných a daňových dokladov za viaceré zdaňovacie obdobia. V súčasnosti pokračuje analýza zaistených dokladov," píše sa v stanovisku Finančnej správy.

Personálne prepojené spoločnosti nie sú finančnej správe neznáme. "V dotknutých spoločnostiach za ostatné roky spravila niekoľko desiatok kontrol, viedla viaceré exekúcie a podala v tejto súvislosti viacero trestných oznámení. Žiadne konkrétnejšie informácie nie je možné vzhľadom na daňové tajomstvo zverejniť," uvádza sa v stanovisku.

Razie trvali od rána do neskorého večera

Internetový portál Aktuality.sk vyšiel s článkom o takzvanom košickom Bašternákovi okolo polnoci. Ihneď potom zasahovalo komando Finančnej správy a v Košiciach spustili utajovanú akciu.Šlo o bývalé sklady pošty, ktoré vlastní práve košický podnikateľ. Zatiaľ sa nevie, aká stopa priviedla kriminalistov na toto miesto. Z vnútra ale vyťahovali obrovské mechy s dokumentami, vraj veľmi dôležitými. 

O stanovisko v tejto veci požiadala TV JOJ aj jedného z advokátov košického podnikateľa Gabriela K. Ten sa ale k tomu odmietol vyjadriť. Košický podnikateľ nečelí prvému problému. Má totiž figurovať v daňovej kauze za desiatky miliónov eur, do ktorej sú údajne zapletení aj exriaditeľ Okresného daňového úradu v Košiciach Ivo P. a jeho manželka. Špeciálna prokuratúra to vyšetruje od roku 2009. "V trestnej veci vedenej na Úrade špeciálnej prokuratúry sú medzi obvinenými aj osoby G. K. a I. P. Obvinení sú stíhaní za zločin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, neodvedenia dane a poistného a vo vzťahu k obvinenému I. P. aj iné," povedala hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová. 

Na to či padne v daňovej kauze obžaloba sa už čaká takmer rok. Spis má až 448 strán. "Prokurátor študuje rozsiahly spisový materiál, ktorý mu bol predložený s návrhom na podanie obžaloby,"dodala Tökölyová. Finančná správa sľúbila, že vo veci štvrtkových zásahov poskytne komplexné informácie už v piatok.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy