Skoro jasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Kiska stopol Dankove rekreačné poukazy, novelu nepodpísal
Zdielať na

Kiska stopol Dankove rekreačné poukazy, novelu nepodpísal

Archívne video
Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Prezident Andrej Kiska skrížil plány šéfa parlamentu a lídra SNS Andreja Danka. Poslancom vrátil na opätovné prerokovanie novelu zákona o podpore cestovného ruchu, ktorú práve Danko presadzoval.

​Prezident Andrej Kiska vrátil poslancom Národnej rady SR novelu zákona o podpore cestovného ruchu na opätovné prerokovanie. Právna norma podľa neho neprimerane diskriminuje časť zamestnancov v nároku na získanie príspevku na rekreáciu.

Prezident svojím vetom nepolemizuje so zavedením rekreačného poukazu a príspevku na rekreáciu zamestnancov. "Je právomocou vlády a parlamentu podporovať domáci cestovný ruch prostredníctvom takých nástrojov, ktoré považujú za vhodné či potrebné,“ zdôraznila hlava štátu.

Schválený zákon však podľa prezidenta vytvoril tri rôzne skupiny zamestnancov z pohľadu nároku na príspevok na rekreáciu. A to v závislosti od toho či v podniku pracujú menej alebo viac ako dva roky, a či podnik zamestnáva menej alebo viac ako 50 ľudí. Časť zamestnancov má príspevok garantovaný, časť naň vôbec nemá nárok a časť ho môže získať na základe dobrovoľnej iniciatívy zamestnávateľa.

"Takáto nerovnosť medzi zamestnancami vo vzťahu k rovnakému nároku na príspevok na rekreáciu nezodpovedá žiadnej skutočnej potrebe, nemôže sa ňou dosiahnuť žiaden legitímny cieľ sociálnej politiky štátu a so zreteľom na účel tohto príspevku taká úprava nie je nevyhnutná,” uvádza A. Kiska v zdôvodnení vrátenia zákona.

Odlíšenie zamestnancov len podľa priemerného počtu zamestnancov v podniku a trvania pracovného pomeru nemôže zakladať objektívny dôvod na rozdielne zaobchádzanie. Schválené znenie zákona je podľa prezidenta SR v rozpore s judikatúrou Ústavného súdu SR aj Súdneho dvora týkajúcou sa zákazu diskriminácie.

Danko je v šoku

Predseda Slovenskej národnej strany Andrej Danko je v šoku z toho, že prezident, ktorý pochádza z Vysokých Tatier, vrátil na opätovné prerokovanie rekreačné poukazy. Je to pritom nástroj, ktorý môže pomôcť cestovnému ruchu a najmä skomfortniť život zamestnancov. Skúšobne má byť zavedené do firiem, ktoré majú viac ako 49 zamestnancov. "Ide o pilotné zavádzanie inštitútu, ktorý sa podobá systému stravných poukážok. V prípade, že sa osvedčí, nie je žiadny problém, aby bol zavedený aj do menších spoločností,“ objasnil Andrej Danko.

Vzhľadom na to, že si toto systémové opatrenie vyžaduje určitú administratívnu záťaž, SNS urobila so zástupcami odborov a zamestnávateľov kompromis. Napriek tomu by sa malo predmetné ustanovenie dotknúť približne 1,5 milióna ľudí, vrátane zamestnancov štátnej správy. "Je mi neskutočne ľúto, že prezident SR neprejavil empatiu vo vzťahu k slovenským robotníkom a štátnym zamestnancom. Jediné pozitívum je to, že podpísal aspoň zníženú DPH na ubytovacie služby. Veľmi ťažko sa v koalícii presadzujú nástroje pomoci zamestnancom, veľmi ťažko sa zdvíha ich životný komfort a ich čistá mzda. Toto je jeden z nástrojov, ktorý môže zlepšiť kvalitu pracovno-právneho vzťahu. Veríme, že NR SR tento inštitút opätovne podporí,“ dodal na záver predseda SNS a NR Andrej Danko.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy