Polojasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Stanovisko vedenia Univerzity Mateja Bela vo veci rigorózneho konania
Zdielať na

Stanovisko vedenia Univerzity Mateja Bela vo veci rigorózneho konania

Google News Button Sledovať správy

BANSKÁ BYSTRICA / Rektor Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici (UMB) Vladimír Hiadlovský verí, že nebude pokračovať ďalšie očierňovanie univerzity v očiach verejnosti, keďže do dnešného dňa bol postup univerzity v súlade s platnou legislatívou.

Prečítajte si stanovisku univerzity v plnom znení:

Univerzita Mateja Bela považuje plagiátorstvo za vážny celospoločenský morálny problém, ktorý bol v minulosti rozšírený aj na iných univerzitách a v celej spoločnosti. Práve preto boli v rokoch 2010 - 2011 prijaté rozsiahle legislatívne zmeny, ktoré problém plagiátorstva výrazne eliminovali.

Zákon č. 131/2002 o vysokých školách a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov neumožňuje odobrať titul, ani žiadnu formu revízie rigorózneho konania.

Univerzita Mateja Bela dnes deklaruje transparentné procesy pri získavaní vysokoškolských titulov.

Pevne veríme, že nebude pokračovať ďalšie očierňovanie univerzity v očiach verejnosti, nakoľko do dnešného dňa bol postup univerzity v súlade s platnou legislatívou. Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici je transparentná inštitúcia, ktorá má svoje pevné miesto v slovenskom vysokoškolskom priestore.

Mimoriadna schôdza

Opozícia chcela v utorok na mimoriadnej schôdzi parlamentu odvolať Andreja Danka z funkcie predsedu NR. Poslanci však neschválili program schôdze. Následne na tlačovej besede Danko uviedol, že svoju rigoróznu prácu dá k dispozícii knižnici UMB tak, ako ju mala 20 rokov. Jeho rigoróznu prácu sprístupnili v Univerzitnej knižnici UMB vo štvrtok o 14:00.

Podľa medializovaných informácií UMB utajila ďalšiu rigoróznu prácu. Ide o prácu s názvom Verejná správa a jej charakteristické črty, ktorú napísal Daniel Pisák v roku 2001, teda rok po tom, ako svoju prácu písal šéf parlamentu. Opozičná strana Sloboda a Solidarita vo štvrtok vyzvala Akademický senát UMB, aby navrhol prezidentovi Andrejovi Kiskovi odvolanie rektora Vladimíra Hiadlovského a zastavil prax utajovania rigoróznych prác na tejto univerzite.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy