Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Súd odsúdil muža za parazitovanie na rodičoch. Dobýjal sa k nim napriek zákazu
Zdielať na

Súd odsúdil muža za parazitovanie na rodičoch. Dobýjal sa k nim napriek zákazu

Zdroj: Profimedia

BRNO / Spolužitie rodičov s dospelými deťmi je často problematické, obzvlášť, keď sa potomkovia nechajú od svojich rodičov živiť. Niekedy také prípady končia až pred súdom, kde skončil 54-ročný muž, ktorý nerešpektoval vykázanie z domu, neustále ich kontaktoval a nenechal ich na pokoji. Súd označil jeho správanie za parazitovanie.

Vzťahy v rodine boli podľa súdu dlhodobo napäté a vyvrcholili tým, že syna najprv z bytu vyvádzala polícia a potom zákaz potvrdil aj súd. Muž na to ale nebral ohľad a rodičov naďalej kontaktoval a žiadal od nich peniaze.

Prípad sa tak dostal až na Mestský súd v Brne, ktorý muža potrestal päťmesačným väzením. "Matka sa síce svojho syna zastávala, ale súd to vyhodnotil ako domáce násilie. Matku manipuluje, po požití alkoholu je násilný. Činu sa dopustil v podmienke, preto sa nedá uložiť iný trest ako väzenie," konštatoval súd. 

Podnapitý mal rodičov napadnúť

Ako informuje portál Novinky.cz, muž podal odvolanie, pričom jeho advokátka uviedla, že v rodine sú komplikované vzťahy. "Kontakt medzi rodičmi a obžalovaným nebol jednostranný. Aj oni ho kontaktovali, najmä matka o to stála a tým sa zaslúžila o to, že syn zákaz porušoval. Jeho konanie nie je spoločensky škodlivé, mal by byť zbavený viny," povedala obhajkyňa.

"Môj otec nikdy ohrozovaný nebol. Naviac robí veci, ktoré komplikujú starostlivosť o matku, ani on sám na tom zdravotne nie je v poriadku. Za mrežami sedím len preto, že sa starám o celú domácnosť a o oboch rodičov," sťažoval sa obžalovaný. Podľa súdu ale jeho argumentácia nemala žiadnu šancu. "Obžalovaný v podnapitom stave napadá otca a obťažuje matku. Keď je vykázaný, domáha sa vstupu do bytu a chce peniaze. Síce tvrdí, že na prvom mieste má starostlivosť o matku, ale keď s ňou hovoril, nezaujímal sa o jej zdravotný stav, ale hovoril jej, že je na ulici a musí spať pod stromom a chce peniaze. Na rodičoch, najmä na matke parazituje. Vzhľadom k histórii jeho konanie nemôže počítať s iným trestom ako je väzenie," vyjadril sa k odvolaniu sudca Vlastimír Čech.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy