Oblačno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Hawkingove kreslo vydražili za stotisíce
Zdielať na

Hawkingove kreslo vydražili za stotisíce

LONDÝN / Kolieskové kreslo fyzika Stephena Hawkinga bolo vydražení prostredníctvom on-line aukcie za 296.750 libier a strojopis jeho dizertačnú prácu za 585.000 libier. Informovala o tom dnes agentúra AP s odvolaním sa na aukčná sieň Christie '.

Peniaze získané z predaja Hawkingovho kolieskového kresla z 80. rokov poputujú na konto jeho nadácie a na výskum neurodegeneratívnych ochorení. Pôvodne sa odhadovalo, že cena kresla by mohla vystúpiť na 15.000 libier.

Strojopis fyzikovej dizertačnej práce Properties of Expanding Universes (Vlastnosti rozširujúcich sa vesmírov), ktorú obhájil v roku 1965 na univerzite v Cambridgi, tiež niekoľkonásobne prekonala preddražebný odhad.

Ide o jednu z piatich známych kópií tohto kozmologického pojednania, ktoré sa pred dvoma rokmi stalo hitom internetu - vtedy univerzita dizertáciu zverejnila v on-line archíve záverečných prác, čo k jej stiahnutiu využili milióny ľudí.

Hawkingovi vo veku 22 rokov diagnostikovaki amyotrofická laterálna skleróza, kvôli ktorej bol niekoľko desiatok rokov takmer úplne ochrnutý. Prvotné prognózy mu dávali len niekoľko rokov života, ale nakoniec zomrel tento rok vo veku 76 rokov.

Popri čiernych dierach sa zameral na vznik vesmíru či veľký tresk. Svoje znalosti odovzdával aj širokej verejnosti, vysoko cenená je predovšetkým jeho populárno vedecká publikácia Stručná história času.

Dvadsaťdva predmetov spojených s životom výnimočného vedca Christie 'dražila v on-line aukcii, kde sa predávali aj ďalšie položky súvisiace s veľkými osobnosťami svetovej vedy ako boli Isaac Newton, Albert Einstein či Charles Darwin. Dražba sa začala 31. októbra.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy