Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Advokát, ktorý má podobnú prácu s Dankom: Je to pre mňa prekvapenie
Zdielať na

Advokát, ktorý má podobnú prácu s Dankom: Je to pre mňa prekvapenie

BRATISLAVA / V súvislosti s kauzou rigoróznej práce Andreja Danka sa objavili informácie, že Univerzita Mateja Bela utajila ďalšiu rigoróznu prácu. Ide o prácu s názvom "verejná správa a jej charakteristické črty", ktorú napísal Daniel Pisák v roku 2001. Rok po tom, ako svoju prácu písal šéf parlamentu. Daniel Pisák pre televíziu JOJ uviedol, že je pre neho zhoda s Dankovou rigoróznou prácou prekvapením.

"Je pre mňa naozaj veľkým prekvapením, že sa moja rigorózna práca obsahovo zhoduje s prácou pána Danka. Doposiaľ sa mi to javilo ako absolútne nepravdepodobné. Avšak po tomto, pre mňa šokujúcom zistení som si bohužiaľ uvedomil, že niekde k pochybeniu určite došlo. K chybe došlo zjavne vtedy, keď som z dôvodov veľkej zaneprázdnenosti v predmetnom období v dobrej viere využil pomoc tretej osoby – študenta práva, ktorý mi k nej pripravoval podklady. Ani na okamih by ma však nenapadlo, že by podklady mohli byť prevzaté z nejakej inej práce a už vôbec nie, že by mohla byť prevzatá ako celok. Ak by som o tom vedel alebo ak by som to čo i len tušil, takú prácu by som nikdy neodovzdal. Vtedy som bol v zásade čerstvo po skončení vysokej školy, po absolvovaní veľmi náročného zahraničného štúdia a veľmi vyťažený v práci. Je to už veľmi dávno, ale útržkovite si spomínam, že som sa napriek tomu rigoróznej práci celkovo dosť venoval, písal po večeroch, prezeral literatúru, analyzoval texty...Všetky svoje štúdiá, ktoré som absolvoval nielen doma ale aj v zahraničí, som absolvoval vždy s vynikajúcim prospechom, všetko mám tvrdo oddreté. Svoju prácu robím vždy na maximum a ľuďom, s ktorými pracujem vo všeobecnosti dôverujem. Nikdy by ma preto nenapadlo, že by som sa mohol stať aj obeťou takejto dôvery. Najnovším a najbolestivejším zistením preto pre mňa je, že mojim najväčším zlyhaním skoro s pred dvadsiatich rokov bolo to, že som si pri príprave podkladov nechal vypomôcť nesprávnou osobou. V inom akékoľvek obvinenia odmietam," uviedol advokát Daniel Pisák. 

Na celú kauzu zareagovala aj Univerzita Mateja Bela. Rektor Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici (UMB) Vladimír Hiadlovský verí, že nebude pokračovať ďalšie očierňovanie univerzity v očiach verejnosti, keďže do dnešného dňa bol postup univerzity v súlade s platnou legislatívou.!Univerzita Mateja Bela považuje plagiátorstvo za vážny celospoločenský morálny problém, ktorý bol v minulosti rozšírený aj na iných univerzitách a v celej spoločnosti. Práve preto boli v rokoch 2010 - 2011 prijaté rozsiahle legislatívne zmeny, ktoré problém plagiátorstva výrazne eliminovali," uviedlo vedenie univerzity vo svojom stanovisku. 

O tom, že práce Andreja Danka a Daniela Pisáka sú takmer zhodné, informoval Denník N len pár hodín po tom, ako sprístupnili Dankovu rigoróznu prácu v knižnici UMB. Danko zverejnenie svojej práce prisľúbil na tlačovej konferencii v utorok po tom, ako v parlamente poslanci neodhlasovali opozičný návrh mimoriadnej schôdze na jeho odvolanie. 
Na zverejnenie rigoróznej práce Andreja Danka, v stredu krátko pred druhou popoludní, čakali pred študovňou knižnice viacerí novinári. Mohli si ju prelistovať a urobiť poznámky, kopírovanie povolené nie je. Rigorózna práca o verejnej správe je rozčlenená na tri hlavné kapitoly, štátna správa, samospráva a správna veda. Na konci ale chýba zoznamu literatúry, z ktorej autor čerpal. Proti utajeniu práce v Banskej Bystrici protestovali pedagógovia univerzity aj študenti. "Predseda parlamentu má ísť príkladom. Nemyslím si, že v tej jeho práci boli nejaké utajované skutočnosti. V roku 2000 ešte netušil, že bude robiť niečo v politike. Ale možno je to celé v ženskom rode, ťažko povedať," uviedol Jakub Pohle, organizátor protestov.

Vedenie univerzity sprístupnenie práce iba stroho oznámilo na internetovej stránke. Čakali na to desiatky pedagógov, ktorí pred mesiacom rozbehli podpisovú akciu proti utajeniu práce. "V internetových diskusiách ľudia volajú po tom, aby nás prepustili, aby nám odobrali akreditáciu a podobne. A to nie je fér voči univerzite, lebo to spôsobilo niekoľko jednotlivcov," povedala Mariana Bachledová, pedagogička FiF UMB Banská Bystrica. 

​Pozrite si archívnu reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy