Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Generálna prokuratúra preverí postup starostky, ktorá lacno predala pozemky aj sebe
Zdielať na

Generálna prokuratúra preverí postup starostky, ktorá lacno predala pozemky aj sebe

BŽANY / Prípad predaja obecných pozemkov pri Domaši preverí po medializácii generálna prokuratúra. V obci Bžany na východe Slovenska sa k pozemkom dostali aj tí, ktorí ich predávali. Starostka a dvaja poslanci. Ušlo sa aj starostkinej rodine.

Na zmluve, ktorou starostka kúpila parcely spolu so svojim manželom, je pod kolónkou predávajúci v zastúpení obce Bžany jej meno, rovnako ako aj pod kolónkou kupujúci. Starostka v tom problém nevidí. "Ja som kupovala ako obyvateľka obce," vysvetľuje Mária Kasičová. 

Vraj chcela napraviť krivdu, aby sa k pozemkom dostali aj miestni. A tak to poslanci odsúhlasili a ona podpísala osobitý zreteľ za trvalý pobyt v dedine a za cenu 5 eur za štvorcový meter bez znaleckého posudku ponúkla miestnym pozemky. Vo výpredaji nakúpila nielen starostka, ale aj jej syn, ďalší syn s nevestou a dvaja poslanci. Pritom zákon o majetku obcí podľa osloveného právnika hovorí jasne. "Obecný majetok nemôžu nadobúdať starostovia, poslanci, prednosta obecného úradu alebo iní zamestnanci obce ani ich príbuzní," tvrdí právnik Jaroslav Pilát. 

Po medializácii minimálne zvláštnych prevodov sa o prípad v obci Bžany už zaujíma aj Generálna prokuratúra. "Generálna prokuratúra Slovenskej republiky zachytila medializovanú informáciu a zabezpečí za účelom jej posúdenia uplatnenie pôsobnosti prokurátora v trestnej a netrestnej oblasti," informovala hovorkyňa generálnej prokuratúry Andrea Predajňová. 

Prezidentka Asociácie komunálnych ekonómov nad postupom starostky tiež nenašla pochopenie. "Majetok obce sú orgány obce povinné zveľaďovať, chrániť a zhodnocovať. Nie je možné vytrhnúť jeden odstavec, jedno písmeno zákona a to naozaj vtedy, keď hrozí konflikt záujmov, čo tu teda hrozí." 

Postup obce a jej hospodárov teda preverí prokuratúra. Starostka tým, ktorí si myslia, že ide o konflikt záujmov odkazuje jediné. "To je váš názor." 

Pozrite si archívnu reportáž o prípade: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy