Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Pamiatku zosnulých poznali už starí Slovania. Na hroby nosili koláče a medovinu
Zdielať na

Pamiatku zosnulých poznali už starí Slovania. Na hroby nosili koláče a medovinu

BRATISLAVA / V piatok sme si pravdepodobne viac ako po iné dni spomenuli na tých, ktorí nás navždy opustili. Ľudia sa pri hroboch svojich blízkych zastavujú, modlia, v duchu sa prihovárajú. Kresťania veria, že ich práve modlitba môže dostať do neba a horiaca sviečka je akousi nádejou na večný život.

"Na druhý deň, po sviatku Všetkých svätých si spomíname na všetkých verných zosnulých, to znamená duše v očistci a modlíme sa za nich. Duše v očistci sú tie, ktoré určite prídu do neba, ale ešte tam nie sú," vysvetľuje Martin Kramara, hovorca konferencie biskupov Slovenska. 

Aby sa tam rýchlejšie dostali, my im k tomu môžeme pomôcť. "Povzbudzujeme veriacich, aby práve na tento sviatok aj na nasledujúcich sedem dní skúšali tie plnomocné odpustky pre zosnulých získať. Napríklad tým, že navštívime sv. omšu, pôjdeme na spoveď, alebo sa pomodlíme," dodáva Kramara. 

Pamiatka zosnulých v minulosti 

Navštevovanie hrobov však nie je len kresťanskou záležitosťou. Už v predkresťanskom období si ľudia svojich zosnulých uctievali. "Starí Slovania prinášali na hroby medové koláčiky a medovinu. Pretože tieto staršie národy verili, že práve mŕtvi môžu rôznym spôsobom zasahovať do života tých žijúcich ľudí. Tak preto to bolo spojené s obetnými darmi," hovorí etnologička Katarína Nádaská. 

Dnes už na hroby kladieme skôr kvety a zapaľujeme sviece. "Sviečka, symbol večného života. Tá nádej na ten večný život v nebi, v tom stave tej blaženosti," pokračuje Nádaska. 

Centrálny kríž

Ak z nejakého dôvodu nemôžete navštíviť hrob svojich blízkych, ale chcete sa za nich pomodliť, či zapáliť im sviečku, stačí ak zájdete na najbližší cintorín a nájsť centrálny kríž. "Okolo toho kríža horia sviečky, sú tam ľudia, ktorí tichúčko rozjímajú, modlia sa. A je to presne to miesto, kde my môžeme symbolicky aj reálne zapáliť tú sviečku a pritom si spomenúť na svojich zosnulých," dodala Nádaská. 

V týchto dňoch sú cintoríny azda najkrajšie z celého roka. TV JOJ sa bola pozrieť na niektoré výnimočné. Pozrite si reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy