Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Lipany chcú využiť geotermálny vrt na turistiku a výrobu energie
Zdielať na

Lipany chcú využiť geotermálny vrt na turistiku a výrobu energie

Zdroj: lipany.sk

V júni by sa mala vypísať súťaž na investora pre rekreačný areál a termálna voda by sa mala využiť na výrobu takzvanej ekologickej elektriny.

Mesto Lipany na východnom Slovensku chce využiť blízky geotermálny vrt na rozvoj turistických služieb a výrobu elektrickej energie. Mesto už v okolí zdroja vykúpilo 15 hektárov pozemkov za 30 miliónov korún.

V júni chce vypísať súťaž na investora, ktorý by na mieste postavil rekreačný areál, povedal dnes novinárom primátor mesta Eduard Vokál.

"Chceme, aby z využitia vrtu prosperovali obyvatelia, nielen majiteľ prípadného rekreačného centra," uviedol Vokál. Mesto už v týchto dňoch začalo s technickými skúškami výdatného zdroja, v ktorom je v hĺbke tri kilometre voda s teplotou takmer 100 stupňov Celzia.

Potenciál termálnej vody by sa podľa Vokála dal využiť aj na výrobu takzvanej ekologickej elektriny. Vo výrobe by sa voda čiastočne ochladila a dala by sa priamo využiť v termálnom akvaparku. Prvú časť výstavby by mohli dokončiť v roku 2010, dodal.

Mesto pripravuje zmenu územného plánu, ktorú by malo schváliť v apríli. Do prípravy projektu samospráva investovala takmer 80 miliónov korún, podľa Vokála mesto si na tento účel zatiaľ zobralo úver na 25 miliónov korún.

Na Slovensku má najväčší potenciál termálnej vody pod povrchom práve východné Slovensko. Hoci existuje aj viacero vrtov, geotermálnu vodu obce využívajú zriedkavo, keďže sa jej využitie niekedy ukazuje ako ekonomicky málo návratné.

O využití vrtov na výstavbu akvaparku uvažuje aj obec Kechnec, dlhodobo sa zvažuje využitie vrtov pri Svinici na vykurovanie Košíc. Medzi najznámejšie projekty využitia geotermálnej vody na východnom Slovensku patrí akvapark pri Poprade, kde používajú takmer 50-stupňovú vodu z hĺbky 1400 metrov.

Zdielať na

Najčítanejšie správy