Zatiahnuté
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Zvýšené riziko nehôd a požiarov. Počas sviatočných dní sú v pohotovosti hasiči a aj policajti
Zdielať na

Zvýšené riziko nehôd a požiarov. Počas sviatočných dní sú v pohotovosti hasiči a aj policajti

BRATISLAVA /  Väčší počet zásahov v teréne, aj o tom sú Dušičky. Policajti a hasiči sú aj počas štvrtkového sviatku v pohotovosti. Väčší nápor vodičov v blízkosti cintorínov má za následok väčší počet škodových udalostí. Hasiči ale varujú aj pred možným rizikom požiarov.

Sviatok všetkých svätých a spomienka na zosnulých. Hasiči počas týchto dvoch dní vlani zaznamenali šestnásť požiarov na cintorínoch, pričom ich celková škoda bola 670 eur. V roku 2016 boli hasiči vyslaní k štyrom takýmto udalostiam. "Pomerne veľa požiarov takéhoto charakteru vzniklo aj v roku 2014, keď hasiči zasahovali na cintorínoch pätnásťkrát a priama materiálna škoda bola 165 eur," povedala Zuzana Farkasová, hovorkyňa prezídia HaZZ. 

Hasiči upozorňujú, že počas nasledujúcich dní hrozí zvýšené riziko vzniku požiarov na cintorínoch. "Návštevníci ozdobujú hroby smútočnými vencami, kyticami a množstvom sviečok, ktoré zapaľujú v bezprostrednej blízkosti horľavých materiálov. Hrozí tak priame riziko vzniku a rýchleho rozšírenia požiaru," vysvetlila Zuzana Farkasova.

Hasiči preto odporúčajú držať sa nasledovných bodov:

  • neodhadzovať horiace zápalky na zem,
  • dbať na bezpečnosť pri zapaľovaní sviečok (hrozí vzbĺknutie odevu),
  • sviečky v plastových kahancoch neukladať príliš nahusto,
  • zapálené sviečky ukladať v bezpečnej vzdialenosti od horľavých materiálov (vence, kytice, ikebany, stuhy atď.),
  • zvýšiť dohľad nad deťmi pohybujúcimi sa v blízkosti hrobov a centrálneho pomníka zosnulých

V pohotovosti nie sú len hasiči, ale aj policajti. Počas minuloročného obdobia Dušičiek zaznamenali nárast škodových udalostí. Len jedna z poisťovní mala v priemere denne nahlásených až 126 poistných udalostí, pričom priemerný počet počas bežných dní je zhruba 100 poistných udalostí. "Najviac, až 32 percent, nám nahlásených dopravných škôd sa v sledovanom období stalo v Bratislave," povedala hovorkyňa poisťovne Katarína Kukurová. 

Za hlavným mestom nasledoval Trenčín, Trnava, Prešov a Nitra. Zvýšený počet poistných udalostí môže byť zapríčinený práve hustejšou premávkou v okolí cintorínov. Nesmieme zabudnúť na typické jesenné počasie a väčší počet sviatočných vodičov na cestách. "Dopravní policajti budú podľa potreby usmerňovať a riadiť premávku na príjazdových cestách k cintorínom, kostolom a na parkoviskách. Dohliadnu aj na bezpečnosť na križovatkách a hlavných cestných ťahoch. V týchto dňoch budú posilnené aj hliadky poriadkovej polície," dodala Denisa Baloghová, hovorkyňa PPZ Slovenská republika. 

Policajti budú dohliadať na verejný poriadok, posvietia si na vreckárov a zlodejov. Vo vlakoch a na staniciach budú aj hliadky železničnej polície. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy