Oblačno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Otváracie hodiny obchodov počas najbližšieho štátneho sviatku
Zdielať na

Otváracie hodiny obchodov počas najbližšieho štátneho sviatku

BRATISLAVA / V súvislosti s mimoriadnym štátnym sviatkom, ktorý parlament schválil na 30. októbra nastala aj pre samotné obchody mimoriadna situácia. Nemusia byť zatvorené ako je to po iné vybrané štátne sviatky. Jednotlivé reťazce sa mohli rozhodnúť, či budú mať otvorené alebo nie.

Obchodné reťazce reagujú na mimoriadny sviatok rôzne. Niektoré sa rozhodovali do poslednej chvíle, iné naopak svoje pôvodné rozhodnutie neotvoriť zmenili na otvoriť. Samotní predajcovia si totiž neboli istí, či sa zákaz predaja počas sviatkov týka aj 30.októbra. Napokon rozhodlo ministerstvo práce.

"Počas mimoriadneho štátneho sviatku 30. októbra neplatí zákaz maloobchodného predaja a je teda na predajcoch, či budú mať otvorené alebo zatvoria," informuje hovorkyňa ministerstva práce sociálnych vecí a rodiny Veronika Husárová. Väčšina predajcov sa to rozhodla využiť a svoje predajne otvorí tak ako v bežný deň alebo upravila časy otváracích hodín.

"Vyšli sme v ústrety našim zákazníkom a naše obchody budú otvorené tak ako počas nedele," povedala hovorkyňa spoločnosti Billa Kvetoslava Kirchnerová. "K nám môžu zavítať počas štandartných otváracích hodín platných v utorok," uviedol marketing a PR director predajní Terno, Moja samoška a Kraj Anna Buzinkay. 

Niektoré reťazce budú mať otvorené iba vybrané prevádzky v nákupných centrách, alebo na miestach, kde je počas voľných dní zvýšený pohyb ľudí. Najlepšie je informovať sa priamo v predajni, do ktorej hodiny tam bude možné nakúpiť. "Sme sa rozhodli vyjsť našim kolegom v obchodoch v ústrety a umožniť im využiť tento sviatok ako deň voľna nad rámec platnej legislatívy," rozpráva hovorkyňa spoločnosti TESCO Lucia Poláčeková. 

Počas dušičkového týždňa nás čakajú až dva štátne sviatky, a to 30. októbra - mimoriadny sviatok a 1. novembra Sviatok všetkých svätých. Kým v utorok je otvorenie dobrovoľné, vo štvrtok sa reťazce musia riadiť podľa zákona a teda predaj je na výnimky zakázaný. Čo však platí pre oba dni rovnako sú 100-percentné príplatky za prácu počas sviatkov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy