Jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Pred 60. rokmi si postavili dom na cirkevnom pozemku. Tá by sa ich teraz vzdala, ale nie zadarmo
Zdielať na

Pred 60. rokmi si postavili dom na cirkevnom pozemku. Tá by sa ich teraz vzdala, ale nie zadarmo

VYŠNÁ SITNICA / Rodina z okresu Humenné si pred viac ako 60. rokmi postavila dom na cirkevnom pozemku. Dokonca s pomocou štátu. Teraz to chce 67-ročná žena dať do poriadku, no nie je to také jednoduché. Cirkev by sa síce pozemkov vzdala, ale zadarmo to nebude.

Podľa slov Anny dom postavili ešte v roku 1954. Problém je ale v tom, že stojí na cirkevnom pozemku. Pri výstavbe domu pritom pomáhal štát. Išlo o akési odškodenie za to, že rodiny o svoje príbytky prišli. Obec bola vypálená.

"Obce boli v novembri 1944 vypálené, obyvatelia boli evakuovaní, vrátila sa prakticky na zhorenisko. Vrámci povojnovej obnovy obce sa začali stavať nové domy, išlo o takzvané Akcie P. To bolo svojpomocne, za pomoci štátu, ten im dal materiál," vysvetľoval Stanislav Rakár, starosta obce. 

Vysporiadanie pozemkov 

Dom tak vtedy postavili viacerí dedinčania. Tí už ale majú pozemky s cirkvou vysporiadané. To chce aj Anna. "Každý si odkúpil, každý hovorí, že za lacno, že ešte za koruny, do 4 tisíc platili," tvrdí majiteľka domu Anna. 

Košická arcidiecéza s predajom súhlasí. Treba však splniť zásady hospodárenia s cirkevným majetkom. "Podľa nich je napríklad potrebné vypracovanie geometrického plánu či znaleckého posudku, čo sú štandardné podmienky pri predaji nehnuteľnosti," informoval hovorca košickej arcidiecézy Jaroslav Fabian.

Zúfalá situácia

Anna je zo situácie zúfalá. Vraví, že na to, aby splnila podmienky, ktoré jej cirkev uložila, peniaze nemá. Právnik vysvetľuje, že sa stretol s mnohými prípadmi, keď cirkev nechcela previesť pozemky napriek tomu, že ich niekto užíva dlhodobo. "Samotná skutočnosť, že sa niekto stará o pozemok, o ktorom vie, že mu nepatrí, nezakladá človeku vlastnícke právo, dokonca ani právo na vydržanie, pretože on od začiatku vedel, že pozemok nie je jeho," upozorňuje však právnik Milan Ficek. 

Arcidiecéza pripúšťa aj možnosť prenájmu. Žena tvrdí, že dopláca na to, čo sa nesprávne začalo pre viac ako 60. rokmi. "Socializmus také problémy neriešil. Vtedy to bolo všetko naše, vznikli z toho viaceré problémy," povedal starosta obce. "Budem splácať čiastkovo, nech to dajú doporiadku. Však z toho všetkého som ochorela," vraví bezradne Anna. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy