Zatiahnuté
15°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Nové oddelenie v najlepšej nemocnici Slovenska. Pomáhajú pacientom po ťažkých úrazoch tváre
Zdielať na

Nové oddelenie v najlepšej nemocnici Slovenska. Pomáhajú pacientom po ťažkých úrazoch tváre

BANSKÁ BYSTRICA / Nové oddelenie maxilo-faciálnej chirurgie otvorila najlepšie hodnotená fakultná nemocnica v Banskej Bystrici. Za zložitým názvom oddelenia sa ukrýva tím lekárov, ktorí pomáhajú pacientom po ťažkých úrazoch tváre. Špecialisti ju dokážu zrekonštruovať tak, že následky úrazu sú takmer neviditeľné.

Je to presne pol rok čo Evu priviezli leteckí záchranári do banskobystrickej nemocnice. Bola jednou z 12 cestujúcich, ktorí sa vážne zranili pri tragickej nehode.

​Na R1 pri Banskej Bystrici havaroval linkový autobus. Po zrážke s kamiónom na mieste vyhasli dva ľudské životy. Eva sa vracala do Žiaru nad Hronom, no jej návrat domov sa napokon oddialil o dva mesiace. Tie strávila vo vážnom stave v nemocnici. "Ujali sa ma odborníci, ktorí ma doslova zošróbovali a poskladali," hovorí otvorene. 

Na oddelení maxilo-faciálnej chirurgie jej operovali polámanú čeľusť. "Operovali mi tvár, zachránili mi zuby a tá tvárička vyzerá tak ako pred nehodou, za čo lekárom ďakujem," povedala spokojná pacientka Eva. 

Nové oddelenie je nádejou pre pacientov po úrazoch ako aj pri onkologickom ochorení tváre. Život tam zachránili aj Jánovi z Bratislavy, ktorému nádor na kosti operovali 17 hodín. "Polovicu sánky mi odpílili, vymodelovali kosť z nohy a urobili novú sánku," prezradil. Podľa primára Rastislava Slávika si vedia kosť zobrať z ruky alebo nohy ak treba a defekt opravia. 

Tím tvorí sedem špecialistov. Stavebné úpravy, vybavenie a zdravotnícka technika tohto oddelenia stáli 400 tisíc eur. Nemocnica to financovala z rozpočtu a časť poskytlo ministerstvo zdravotníctva. "Najviac ma teší, keď vidím lekárov, čo majú ambíciu sa zdokonalovať, sú špičkou a chcú to robiť na Slovensku," uviedla spokojná ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská. 

Pozrite si archívnu reportáž o rebríčku najlepších nemocníc na Slovensku: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy