Zatiahnuté
10°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Chrípková sezóna je tu. Očkovanie ale stále nie je medzi ľuďmi populárne
Zdielať na

Chrípková sezóna je tu. Očkovanie ale stále nie je medzi ľuďmi populárne

BRATISLAVA / Očkovať sa proti chrípke je ideálne v týchto dňoch, ale urobiť tak môžete aj v priebehu celého novembra. Lekárska obec pritom hľadá spôsob ako očkovanie zatraktívniť aj pre pracujúcich. Možno dostupné a bezpečné očkovanie proti chrípke v nákupných centrách či v lekárňach by celkovú zaočkovanosť zvýšila.

Ľudia chrípku nepovažujú za ťažké ochorenie a pokiaľ netrpia chronickými ochoreniami alebo poruchou imunity myslia si, že ochorenie prekonajú. Minimálne päť chrípkových sezón je počet zaočkovaných proti chrípke u nás nemenný. "V chrípkovej sezóne 2017 / 2018 bolo proti chrípke chránených 4,4 percent populácie. Stále máme nízku hladinu tých, ktorí sú chránení, ale je rovnaká, čo znamená, že s tým majú ľudia dobré skúsenosti," uviedla Dáša Račková, hovorkyňa UVZ SR.

​Lekárska obec chce ale oveľa vyššie čísla zaočkovaných. Napokon vakcína je bezplatná aj z dôvodu že liečba a náklady na lieky sú pre poisťovňu oveľa nákladnejšie než cena jednej vakcíny.

Ako zvýšiť záujem o očkovanie lekári nevedia, vedia ale čo ľudí od očkovania odrádza. "Vieme, že sa neočkujú, lebo si myslia, že po očkovaní budú mať príznaky chrípky. Ale to je hlúposť, lebo to sú mŕtve vírusy a človek po očkovaní neochorie. A tiež sa boja ihiel," vysvetlila Jana Bendová, hlavná odborníčka MZ pre všeobecné lekárstvo. 

Mnohí odmietajú čakať v čakárni plnej chorých ľudí dlhé minúty len kvôli očkovaniu. Lekári preto ľudom odporúčajú aby sa v prípade očkovania dožadovali uprednostnenia a objednania na presný termín bez čakania. V zahraničí je tiež bežnou praxou, že v období očkovania proti chrípke vás odborníci zaočkujú aj v nákupných centrách, v lekárňach, či priamo v zamestnaní. Možno by pomohli dáta, štatistiky z pozorovaní o koľko sa chorobnosť u zaočkovaných proti chrípke rokmi znížila. "Ja vidím, že keď mám viac pacientov, ktorí sa dali zaočkovať, tak tá chrípková sezóna je ľahšia," dodala Jana Bendová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy