Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Brusel chce zaviesť jednotný očkovací preukaz
Zdielať na

Brusel chce zaviesť jednotný očkovací preukaz

BRUSEL / Brusel chce proti falošným správam a dezinformáciám o očkovaní spoločný postup členských štátov. Európska komisia bije na poplach, keďže v Európe rastie počet chorôb, ktoré sa už na starom kontinente považovali za eliminované. Výnimkou nie je ani Slovensko

Osýpky nie sú len problémom Slovenska. Minulý rok sa nimi v Únii nakazilo približne 14 000 ľudí, čo je trikrát viac, ako v roku 2016. Dôvodom je klesajúca miera zaočkovanosti, nedostatočné zásoby vakcín a narastajúca nedôvera dôsledku falošných správ. Komisia preto navrhla vytvorenie európskeho informačného portálu očkovaní do roku 2019.

Brusel chce zaviesť aj pravidelné kontroly očkovania, vakcinačnú koalíciu. "Mal by byť jednotný očkovací preukaz, ktorý by mal mať aj elektronickú formu. Zároveň musíme zabezpečiť, aby mal každý v Únii prístup k očkovaniu," povedal eurokomisár pre zdravie Vytenis Andriukaitis. Šíreniu chorôb pomáha aj nejednotný systém v Únií. "Riziko je najmä pri ľuďoch, ktorí spolu s rodinami často cestujú a žijú v rôznych krajinách. Jednak sú zmätení a jednak im potom chýbajú očkovania," vysvetľuje Andriukaitis.

S iniciatívou Európskej komisie súhlasí aj náš Úrad verejného zdravotníctva. Slovensko totiž nie je žiadnou výnimkou a odpor voči očkovaniu rastie aj u nás. Na Slovensku sa očku proti 10 chorobám, vrátane záškrtu, čiernemu kašľu, či osýpkam. "Priaznivý prístup k očkovaniu má väčšia časť laickej verejnosti. Potrebuje mať k tomu ale dostatok kvalitných informácií," informuje hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Daša Račková. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy