Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Rusi šíria online falošné informácie o očkovaní
Zdielať na

Rusi šíria online falošné informácie o očkovaní

Archívna reportáž

WASHINGTON / Ruské používateľské účty šíria online falošné informácie a vyvolávajú konflikty aj o bezpečnosti očkovania. Štúdia zistila, že viaceré účty píšuce často o vakcínach, sa zhodujú s tými, ktoré ovplyvňovali americké prezidentské voľby. Automatizované stránky, takzvané boty a platení trolli šíria dezinformácie o vakcínach a rovnako, ako počas volieb emocionálne rozdeľujú ľudí.

Informácie odhalili vedci z George Washington University keď sa snažili vylepšiť komunikáciu na sociálnych sieťach pre pracovníkov verejného zdravotníctva. Natrafili však na trollov a na boty, ktoré šíria nezhody v online diskusiách a snažia sa nabúrať všeobecnu zhodu o bezpečnosti očkovania. Štúdia odhalila viacero účtov, o ktorých je už dnes známe, že patria tým istým ruským trollom, ktorí zasahovali aj do amerických volieb.

Ruskí trolli to hrali na obe strany, vravia podľa denníka The Guardian vedci: zverejňovali obsah pre aj proti očkovaniu v politicky nabitom kontexte.

"Zdá sa, že trolli používali tému očkovania ako klin pri šírení rozporov v americkej spoločnosti," hovorí Mark Dredze, člen tímu a profesor informačných technológií. "Tým, že hrali na obe strany, podkopávali dôveru verejnosti voči očkovaniu a všetkých nás tým vystavili riziku opätovného šírenia infekčných chorôb. Vírusy neuznávajú hranice národných štátov."

Štúdiu zverejnil Americký magazín pre verejné zdravie v čase, keď Európa zažíva jednu z najväčších vĺn osýpok za ostatné desaťročia, ktorá súvisí aj s klesajúcim počtom očkovaní. Počas prvého polroka 2018 bolo na kontinente zaznamenaných 41 tisíc prípadov osýpok, viac ako za celý rok 2017. Počet neočkovaných detí stúpa aj v USA.

"Väčšina Američanov verí, že vakcíny sú bezpečné a efektívne, avšak pri pohľade na Twitter získate pocit, že je to témou veľkých diskusií," hovorí David Broniatowski, univerzitný profesor z George Washington’s School of Engineering and Applied Science.

"Vysvitlo, že mnohé tweety proti očkovaniu prichádzajú z účtov, ktorých pôvod je nejasný. Môžu to byť boty, ľudia alebo tzv. kyborgovia, teda hacknuté účty, nad ktorými prebrali kontrolu boty. Je nemožné presne určiť, koľko tweetov vytvorili boty a trolli, naše nálezy naznačujú, že značnú časť online diskusií o očkovaní môže byť vytvorená zlomyseľnými hráčmi s pestrou paletou skrytých zámerov," vraví Broniatowski.

Ruskí torlli spájali očkovanie s kontroverznými témami v USA. Často sa odvolávajú na boha, vyvolávali hádky o rase, spoločenských skupinách či blahobyte zvierat a napádali legitimitu americkej vlády. Cieľom bolo vyvolať nezhody. Jeden tweet napríklad znel: "Vedeli ste, že existuje tajný vládny zoznam detí poškodených očkovaním?", kým druhý: "Blbosť sa nedá liečiť. Nech zomrú na osýpky, ja som za očkovanie!" Vedci to komentujú: "Účty tváriace sa ako legitímni používatelia vytvárajú falošný pocit rovnocennosti a podkopávajú verejný konsenzus o očkovaní."

Vedci skúmali náhodný výber viac ako 1,7 milióna tweetov nazbieraných medzi júlom 2014 a septembrom 2017, v čase vrcholiacej americkej prezidentskej kampane, ktorá nakoniec dostala Donalda Trumpa do Bieleho Domu. Hlavný rozdiel medzi bežným používateľom a botom bol vo frekvencii, akou zverejňovali príspevky. Boty publikovali o očkovaní až 22-krát častejšie ako priemerní používatelia.

Štúdia prichádza v čase, keď sa poskytovatelia sociálnych sietí snažia očistiť od dezinformácií. Vo februári Twitter vymazal 3800 účtov prepojených na Internet Research Agency, ktorá má podporu ruskej vlády. V apríli odstránil 135 kont rovnakej organizácie aj Facebook.

Spoločnosť Twitter v statuse informuje o tom, že "snažíme sa proaktívne identifikovať problematické účty. Identifikovali sme a varovali sme viac ako 9,9 milióna potenciálne spamových účtov v priebehu jediného týždňa v máji 2018."

Obsah sociálnych sietí a možnosti regulácie sú horúcou témou dňa nielen v Amerike:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy