Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Silný vietor a dážď. SHMÚ vydal výstrahy pre celé Slovensko
Zdielať na

Silný vietor a dážď. SHMÚ vydal výstrahy pre celé Slovensko

Zdroj: ISIFA/ilustračné

BRATISLAVA / Silný vietor a dážď v stredu postihne celé Slovensko. SHMÚ už vydalo výstrahu prvého a druhého stupňa pre jednotlivé kraje. Vietor miestami dosiahne náraz až 55 kilometrov za hodinu.

Príjemné jesenné dni, ktoré sa niesli v duchu Babieho leta, sa razom zmenili na chladné a vetrené. V stredu od rána bolo zamračené a na celom Slovensku vyčíňa silný vietor. Na viacerých miestach sa vyskytli aj prehánky či silný dážď. Slovenský hydrometeorologický ústav na tento deň vydal výstrahu prvého a druhého stupňa pre všetky kraje. 

shmu.sk

Pre Banskobystrický, Prešovský a Žilinský kraj vydali výstrahu 2. stupňa pred silný vetrom a dažďom, ktorá potrvá až do večera. Pre ostatné kraje vydali výstrahu 1. stupňa, pričom potrvá približne do 18.00 hodiny. Vietor dosiahne miestami 20, 45, až 55 km/h. V horách až 90 km/h. Na hrebeňoch hôr treba očakávať búrlivý vietor až víchricu.

Zásahy hasičov

Nepriaznivé daždivé počasie, ktoré zasiahlo územie Slovenska si vyžiadalo nárast výjazdov hasičov.  V súvislosti s poveternostnými podmienkami zasahovali už viac ako 40- krát, a to najčastejšie v Bratislavskom, Košickom, Prešovskom, Žilinskom, Nitrianskom a Trnavskom kraji. "V Bratislavskom kraji boli vyslaní k 8 udalostiam, pričom všetky boli lokalizované v hlavnom meste. Vo všetkých spomínaných krajoch išlo predovšetkým o spadnuté stromy na cestné komunikácie a zaparkované vozidlá, v niekoľkých prípadoch hasiči odstraňovali strhnuté plechové strechy. V Žilinskom kraji zasahovali 7 - krát, v Košickom a Prešovskom kraji 6 - krát, v Nitrianskom a Trnavskom kraji 5 - krát," uviedla v správe hovorkyňa Zuzana Farkasová.  Hasiči predpokladajú, že počet výjazdov do večera ešte porastie. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy