Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Slováci za letný čas, minister Richter za zimný. Ako sa rozhodne?
Zdielať na

Slováci za letný čas, minister Richter za zimný. Ako sa rozhodne?

BRATISLAVA / Nielen na sociálnych sieťach, ale aj v Európskom parlamente sa aktuálne veľmi živo diskutuje, aký čas by mali jednotlivé krajiny prijať. Letný alebo štandardný. A všetci jednotný alebo každá krajina iný? Ministerstvo práce v týchto dňoch sumarizuje stanoviská a pripomienky ďalších rezortov a inštitúcií, ktoré oslovilo. Minister Ján Richter ale preferuje zimný čas.

Ako je už dlhšie známe, ministerstvo práce preferuje zimný čas. Ďalšie ministerstvá majú svoje pripomienky k tomuto stanovisku zaujať do konca tohto týždňa. "Proces je len na začiatku.Oslovili sme všetky ministerstvá. Vyjadrilo sa nám vnútro, doprava, hospodárstvo. Ale čo je podstatné, vyjadrilo sa zdravotníctvo," vyjadril sa Ján Richter.

"Úrad verejného zdravotníctva pozeral na túto problematiku z hľadiska ochrany a podpory zdravia. Musíme zdôrazniť, že napríklad aj z pohľadu tvorby hormónov. Prikláňame sa k tomu, aby na Slovensku bol ustálený zimný čas," uviedla Jana Hamade, vedúca sekcie ochrany a podpory zdravia a špecializovaných činností ÚVZ.

Stanoviská k tomu sa chystajú zaujať aj odborári a zamestnávateľské zväzy. "Prezídium zamestnávateľských zväzov a združení sa bude touto témou zaoberať na rokovaní v stredu," povedala Miriam Špániková, hovorkyňa asociácie zamestnávateľských zväzov a združení SR. 

Vplyv letného a zimného času

Opatrné sú vo svojich vyjadreniach aj niektoré ministerstvá. A to najmä preto, že niektoré krajiny chcú mať letný, iné zasa zimný čas. "Pri rozhodovaní o zavedení letného alebo zimného času by sme mali brať do úvahy aj postoj okolitých štátov. Nekoordinované zmeny času by podľa nás mohli poškodiť vnútorný trh. Napríklad tým, že by sa zvýšili náklady na cezhraničné obchodovanie alebo by sa skomplikovala preprava, komunikácia či cestovanie," poznamenal hovorca ministerstva hospodárstva Miroslav Kohút. 

"V prípade, že so susediacimi štátmi nebudeme mať rovnaký čas, tak by sme potrebovali dlhšiu časovú rezervu, aby sme mohli rokovať o zosúladení týchto vlakových a leteckých grafikonov. V každom prípade výberu či už letného alebo zimného času by mala predchádzať dlhšia a dôkladná analýza. Ten termín apríl 2019 je pre nás priskorý," vyjadrila sa hovorkyňa ministerstva dopravy Karolína Ducká.

Voľná ruka od Európskeho parlamentu

Výber, aký čas si zvoliť nechal Európsky parlament na jednotlivých krajinách. "Ja som zachytil iba, že Poľsko by chcelo zachovať letný čas a slovenský názor, že chce zachovať zimný čas. Ale pokiaľ ide o diskusiu medzi členskými štátmi EÚ, aký čas zachovať, bude neformálna diskusia ministrov práve na túto tému," oznámil Pavel Svoboda, predseda výboru pre právne záležitosti európskeho parlamentu. 

Rokovanie má pod palcom Lajčák

 Pokiaľ ide o Slovensko, v utorok padlo na výjazdovom rokovaní vlády v Kežmarku v tejto súvislosti jedno konkrétne rozhodnutie." Minister Lajčák obdržal úlohu viesť rokovania minimálne na úrovni V4," vyhlásil Richter. Pripomeňme, že v európskej ankete sa pritom Slováci vyjadrili, že by radšej chceli ten letný. Podľa webu euroactiv to bolo 53 percent hlasujúcich, 32 bolo za ten zimný. Myslím si, že my sa budeme prispôsobovať väčšinovému názoru, ktorý by mal prevládať v Európe.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy