Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Žena chcela skrášliť sochu Ježiša. Skončila pred súdom
Zdielať na

Žena chcela skrášliť sochu Ježiša. Skončila pred súdom

PRIEVIDZA / Žena vzala z prievidzského cintorína sochu Ježiša Krista a chcela ju zreštaurovať. Počas toho ako ju dávala dole z kríža, jej socha spadla a poškodila sa. Žena nakoniec skončila na súde a Ježiš u reštaurátora.

Žena vzala náradie, rebrík a zašla na prievidzský cintorín. Reštaurovať chcela sochu Ježiša Krista. "Začala som trochu maľovať, nudila som sa, tak som ju bola zobrať a chcela som ju zreštaurovať," uviedla obžalovaná Karin Litvajová. "Bol to odvážny čin, že to dala dole. Je to dosť ťažké, mohlo dôjsť k úrazu, ale aj k poškodeniu," povedal na margo ženinho počinu reštaurátor Dušan Hagara.

​Napriek tomu, že nikdy nič nereštaurovala, trúfala si, že sochu dá do pôvodného stavu. "Najskôr spadla ruka a potom celé. Chcela som ju vyšmirgľovať a natrieť," dodala obžalovaná. Policajti ju zastavili a ženu obvinili z krádeže, pričom jej súd vymeral podmienku.

Socha Ježiša Krista je už v rukách odborníkov. Tí mali naozaj čo robiť, aby ju dali dohromady. "Bolo to v zlom stave, farby škaredé, popraskané. Ruky boli odtrhnuté, poškodilo sa to pri demontáži," opísal reštaurátor. Počas toho ako Ježiša dávala dole z kríža mu poškodila aj prsty. Sochu z 19 storočia ktorej cenu ohodnotili na viac ako 1800 eur budú reštaurovať niekoľko mesiacov. 

Podľa odborníkov takíto samozvaní reštaurátori napáchajú viac škody ako osohu. Príkladom je aj španielska dôchodkyňa, ktorá doslova zmaľovala fresku Ježiša Krista. Reštaurátor nechcel ani pomyslieť na to, akoby dopadla táto socha, keby ju začala opravovať žena ktorá ju z kríža vzala. Pre tých, ktorí by to chceli skúsiť tiež, má jasný odkaz. "Nech si radšej zavolajú odborníka, ktorý sa k tomu postaví zodpovedne," dodal Dušan Hagara.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy