Jasno
13°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Plná peňaženka mincí môže byť minulosťou. Slovenský zväz obchodu chce zrušiť tie najmenšie
Zdielať na

Plná peňaženka mincí môže byť minulosťou. Slovenský zväz obchodu chce zrušiť tie najmenšie

BRATISLAVA / Slovenský zväz obchodu navrhol zrušenie jedno a dvoj eurocentoviek. Podľa neho je načase sa posunúť od niekoľkoročnej diskusie k činom. Vyzval kompetentných, aby s týmto platidlom u nás skoncovali. Zatiaľ sa ale hovorí skôr o obmedzení.

Z času na čas sa peňaženky preplnia množstvom mincí. Hodnota je pritom minimálna. Jeden eurocent. Minca s tatranským štítom Kriváňom. Hmotnosť niečo vyše dvoch gramov, guľatý tvar, červená farba a hladká hrana. Minca, ktorá spolu s dvojcentovkou leží mnohým nielen v peňaženke, ale aj v žalúdku. "Máme dlhé rady pri pokladniach. Zdržiavajú tieto mince. Naše manželky majú plné peňaženky týchto mincí. Tie mince stoja národnú banku veľké peniaze," uviedol Pavol Konštiak, zväz obchodu Slovenskej republiky. 

​Razenie euromincí stálo Európsku úniu od roku 2002 do roku 2012 takmer jeden a pol miliardy eur. U nás sú v obehu stámilióny kusov. "Na Slovensku je v obehu 462-miiónov jedno a dvojcentových mincí, s tým, že hmotnosť je približne 1200 ton," informovala Martina Vráblik Solčányiová, hovorkyňa Národnej banky Slovenska (NBS). 

Ak by sme mince postavili vedľa seba, vytvorili by sme rad dlhý ako cesta z Bratislavy do talianskej Verony. Ak nie zrušiť, tak aspoň obmedziť. A to tak, že by v obchodníci jednoducho zaokrúhľovali. "Tu sa treba spýtať obchodníkov, ako by zareagovali a že či by nedošlo k poškodeniu spotrebiteľa," povedala Alexandra Gogová, hovorkyňa ministerstva financií. "Keď si niekto príde kúpiť rožok za sedem centov, tak zaplatí päť. Keď bude stáť osem centov, tak zaplatí desať. Ale k rožku patrí aj treska a pivo a tam sa to stratí," dodal Pavol Konštiak.

Pri nákupe by sa zaokrúhľovala len výsledná suma za celý nákup, nie každá položka. V rámci eurozóny už obmedzenie alebo zrušenie jedno a dvojcentoviek majú v piatich krajinách. V januári tohto roku sa pridali Taliani. "Teraz je na ťahu ministerstvo financií, a verím, že tento návrh podporí a zabezpečí," dúfa Pavol Konštiak. "Nedá sa povedať, či sme za alebo proti, naozaj si treba zodpovedať všetky otázky, ktoré s tým súvisia," dodala Alexandra Gogová. Ministerstvo je zdržanlivé. Do boja proti jedno a dvojcentovkám môže zaveliť jedine NBS. "Dopady zníženia obehu mincí analyzuje NBS," potvrdila Martina Vráblik Solčányiová.

V Bruseli sa o zániku najmenších euromincí hovorí už roky. A práve Brusel môže tento návrh aj zreálniť. Posledné slovo má totiž európska komisia.

Európska únia rieši aj problematiku falošných bankoviek. Pozrite si o tom reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy