Polojasno
12°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Polícia zadržala podozrivého z výroby falošných bankoviek. Dostať sa mohli aj na Slovensko
Zdielať na
Krimi

Polícia zadržala podozrivého z výroby falošných bankoviek. Dostať sa mohli aj na Slovensko

VARŠAVA / Polícia zadržala mladíka, ktorý bol napojený na organizovaný zločin. Zrejme niekoľko rokov vyrábal doma falošné 50 eurové bankovky, ktoré následne posielal zákazníkom na distribúciu. Polícia odhaduje, že do obehu sa dostali desiatky tisíc falzifikátov.

Poľských policajtov upozornili na výskyt falošných bankoviek ich rakúski kolegovia, ktorí niekoľko kusov zadržali na svojom území. "Dostali sme informáciu, že na našom území sa má nachádzať nelegálna tlačiareň falošných eurobankoviek," uviedla vyšetrovateľka Anna Zbroja. Pozmenené ceniny mal pritom do obehu vpúšťať mladík z Gdaňska. Robil to ale veľmi sofistikovane. S odberateľmi sa nikdy nestretol – celá transakcia prebiehala cez Deepweb a poštou. 

"Bankovky tlačil doma na špeciálnej tlačiarni a distribuoval do celej Európy. Presné adresy odberateľov však nie sú známe," pokračovala vyšetrovateľka. Policajti nakoniec zadržali a obvinili 29-ročného muža zo severného Poľska. Priamo u seba doma mal vybavenie potrebné na falšovanie peňazí. "Z vyšetrovania vyplynulo, že jeho nelegálna činnosť mohla trvať až niekoľko rokov. To znamená, že v Európe sú zrejme tisíce takýchto bankoviek," poznamenala. 

Policajti ale pripúšťajú, že časť sfalšovaných 50 eurových bankoviek však môže byť ešte stále v obehu v okolitých krajinách. "Samozrejme, že pátrame po komplicoch. Je veľmi pravdepodobné že v niektorých krajinách sú falošné peniaze stále v obehu," povedala hovorkyňa polície Katarzyna Cislo. Slováci by mali byť preto pri narábaní s týmito bankovkami ostražití. Podľa odhadu sa na trh malo dostať priblilžne 20-tisíc kusov falošných 50 euroviek. Polícia teraz skúma, ku komu sa bankovky cez deepweb mohli dostať. V prípade dokázania viny im hrozí až 10 ročné väzenie. 

Pozrite si reportáž o podobnom prípade:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy