Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Psíčkari, ktorí si nedajú čipovať psa, skomplikujú život sebe aj svojmu zverolekárovi
Zdielať na

Psíčkari, ktorí si nedajú čipovať psa, skomplikujú život sebe aj svojmu zverolekárovi

BRATISLAVA / Chovatelia psov nerešpektujú zákon a odmietajú čipovanie zvierat. Niektorých odrádza cena, ktorú musia zaplatiť, iní zase spochybňujú význam tohto opatrenia. Ignorovaním čipovania si však vyrobia hneď niekoľko problémov.

Od prvého septembra veterinári nesmú očkovať psov, ktorí nie sú čipovaní. Hrozí im finančná pokuta od 1750 až do 20 tisíc eur.

"Vysvetlím každému pacientovi, alebo chovateľovi, že toho psíka musí najprv dať začipovať, až potom môžem urobiť vakcináciu na tomto psíkovi," hovorí zverolekár Ivan Míča. 

Drobný čip s elektródou, na ktorej je nahratý identifiikačný kód, sa zavádza zvieraťu pod kožu.

Poniektorí chovatelia psov s čipovaním nesúhlasia.

"Niektorí nechcú si dať začipovať psa, lebo s tým nesúhlasia aj keď im to vyplýva zo zákona a niektorých odradí cena a odídu preč," hovorí Ivan Míča.

Takíto chovatelia si neuvedomujú fakt, že takéto správanie je protiprávne.

 "To čipovanie je povinné, zo súčasnej novely zákona," dodáva Imrich Bíreš, riaditeľ ŠVPS SR. 

"Porušujú zákon v dvoch častiach a to, že nemá začipovaného, tam hrozí pokuta 50 euro a plus za to, že nemá očkovanie na besnotu až 200 euro," hovorí Ivan Míča.

Veterinári hovoria, že za 10 eur sa začipovať zviera nedá. Okrem ceny samotného čipu a zákroku musia údaje zaznamenať do veterinárneho preukazu zvieraťa, nahrať do registra a ešte aj zapísať do vlastných záznamov.  

"Z 20 eur mi zostáva asi tak tri eurá. Keby som to robil za 10 eur, nezostane mi nič, robil by som to zadarmo," hovorí Ivan Míča.

"Veterinárny lekár musí vysvetliť výšku čipovania, aj ďalších úkonov navyše," dodáva Imrich Bíreš.

"Je kopec ľudí, čo si nedajú čipovať psov, hlavne v tých osadách, tam ich je desiatky a bez kontrole," povedal Florián Pavlík, majiteľ psa.

"Ja s tým plne súhlasím, pretože je veľa túlavých psov," hovorí psíčkarka pani Lujza. "Ja by som začipovala aj mačky, neviem, či sa to dá."

Cenu čipovania si nechajte vysvetliť vašim zverolekárom:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy