Polojasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Najdlhšie sa dožívajú Španieli. Dôvod je jednoduchý
Zdielať na

Najdlhšie sa dožívajú Španieli. Dôvod je jednoduchý

MADRID,WASHINGTON / Rebríček krajín s najvyššou strednou dĺžkou života na svete povedie do roku 2040 Španielsko, na druhé miesto tak odsunie dlhodobo vedúce Japonsko. Vyplýva to z najnovšej štúdie amerického Inštitútu pre meranie a vyhodnocovanie zdravia (Ihme), o ktorej informoval web televízie CNN. Priemerný Španiel by sa mal dožiť 85,8 rokov, zatiaľ čo Japonec 85,7 rokov. Na tretej priečke sa umiestnili Singapurci s priemernou dĺžkou života 85,4 rokov.

Dôvodom týchto zmien sú najmä stravovacie návyky v rôznych krajinách, priaznivo na zdravie človeka pritom podľa vedcov pôsobí stredomorská strava.

Podľa výskumu Ihme najväčšími hrozbami pre ľudské zdravie budú v nastávajúcich rokoch obezita, vysoký krvný tlak a cukor v krvi, fajčenie a pitie alkoholu. Odborníci do štúdie zahrnuli okrem iného aj vplyv na svetovú spoločnosť takých ochorení ako je cukrovka, AIDS a rakovina.

Španielsko je jednou z niekoľkých európskych krajín so štátom dotovaným zdravotníctvom a podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) je krajina siedma na zozname štátov s najlepšou zdravotníckou starostlivosťou na svete.

V prvej desiatke rebríčka krajín s najvyššou strednou dĺžkou života sa okrem iného umiestnilo Švajčiarsko (85,2 rokov), Portugalsko a Taliansko (84,5 rokov), Izrael (84,4 rokov), Francúzsko (84,3 rokov), Luxembursko a Austrália (84,1 rokov).

Rebríček WHO z roku 2017 viedli Japonci (83,7 rokov), Švajčiari (83,4 rokov), Singapurci (83,1 rokov) a Španieli (82,8 rokov). 

Ak sa pozrieme na Slovensku, u nás sa ženy dožívajú priemerne 85 rokov a muži 80 rokov. 

Viete, aký je recept dlhovekosti:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy