Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Zradný terén v Tatrách. Pred úrazom vás len výbava nezachráni
Zdielať na

Zradný terén v Tatrách. Pred úrazom vás len výbava nezachráni

VYSOKÉ TATRY / Babie leto spôsobilo vo Vysokých Tatrách akoby druhú letnú sezónu. Najmä cez víkend boli chodníky a vrcholy plné turistov. Mnohí ale ignorovali fakt, že sa pohybujú v horách a aj v terénoch, kde je vyššie riziko úrazu, a nemali ani základnú výstroj.

V Tatrách počas víkendu bolo naozaj slnečno, dôkazom je aj záber, na ktorom ožiarilo jednu z najkrajších dolín - Zlomiskovú. Medzi najvyššie vrchy patrí ale Vysoká so svojimi 2547 metrami nad morom. Je súčasťou koruny, ktorú tvorí Dračí a Ťažký štít. Za rok 2018 sa tu ale prihodilo niekoľko vážnych úrazov. Od augusta do 30. septembra zahynuli na Dračom štíte traja ľudia. Pod Vysokou padajúce skaly zabili jedného muža. Každý turista by si mal preto uvedomiť, že základnou poistkou je vždy prilba. "Stačí malý kamienok, stratíme rovnováhu v ani nie náročnom teréne a hrozí pád," vysvetlil inštruktor vysokohorskej turistiky Daniel Procházka. 

Mnohí turisti cez víkend prechádzali týmito štítmi, no bez prilby a s výbavou. Tá im ale bola skôr na škodu, pretože mohla spôsobiť problém. "Dôležité je naučiť sa ako chodiť, nezhadzovať kamene, keď kráčajú za sebou," dodal Procházka.  

Pozrite si reportáž o víchrici, ktorá bola pred pár týždňami v Tatrách:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy