Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Začiatok konca Mariana Kočnera
Zdielať na

Začiatok konca Mariana Kočnera

BRATISLAVA / Desiatky kukláčov a ďalších policajtov v akcii na viacerých miestach Slovenska. Tak vyzerali početné domové prehliadky v nehnuteľnostiach Mariana Kočnera. Či súviseli s vraždou Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, polícia neuviedla.

Meno kontroverzného podnikateľa sa na verejnosti prvýkrát objavilo v roku 1992 - išlo o kauzu Technopol, fiktívny dovoz textilu za milióny dolárov a únos prezidentovho syna. Pred dvadsiatimi rokmi to bola kauza Gamatex a pokus o ovládnutie televízie Markíza. Neskôr kauzy Donovaly či Gatex.

A medzitým sa z Mariana Kočnera stala verejne známa celebrita s kontaktmi na politikov. V jeho dome vzniklo aj známe video so šéfom SaS Richardom Sulíkom. 

Do väzby sa Marián Kočner dostal až pre zmenky Markízy - cez ktoré chcel získať takmer 70 miliónov. Od toho momentu to s kontroverzným podnikateľom šlo dole vodou:

20. jún

Po Kočnera si prišli vyšetrovatelia, aby ho následne obvinili zo zločinu falšovania cenných listín s trestnou sadzbou 12 až 20 rokov. 

23. jún

Špecializovaný trestný súd podnikateľa odmietol vziať do väzby a prepustil ho.

​28. jún

Po piatich dňoch na slobode Najvyšší súd vzal Mariana Kočnera za mreže.

3. augusta

Súd odmietol Kočnerovu žiadosť o prepustenie z väzby.

5. augusta

Kočnerovi pre obvinenie v súvislosti s prevodmi nehnuteľností v Donovaloch zaisťujú miliónové majetky.

22. augusta

Kočnera odmieta pustiť na slobodu aj Najvyšší súd. Dôvody väzby podľa neho trvali naďalej. 

​Dôvod, pre ktorý Najvyšší súd uvalil na Mariána Kočnera väzbu, je podľa predsedu senátu ten, že u neho existuje podozrenie na páchanie "vysokosofistikovanej trestnej činnosti" v dlhom časovom horizonte. Naopak, hrozbu, že bude ovplyvňovať vyšetrovanie, napríklad aj prostredníctvom zatajovania, kde sa nachádzajú miliónové zmenky, súd ako väzobný dôvod neuznal.

11. septembra

Túžbu v prepustenie podnikateľa z väzby definitívne schladí ústavný súd. Kočner ostáva za mrežami.

27. septembra

Verejnosť šokuje zásah na južnom Slovensku, kedy desiatky elitných policajtov zaisťujú štyroch podozrivých z vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Akciu nazvali News.

Situáciu sme sledovali ONLINE: 

28. septembra

Vyšetrovateľ obviňuje údajnú objednávateľku, sprostredkovateľa, vykonávateľa popravy a jeho komplica.

​2. október

Kočnera prekvapivo prevážajú z cely v Justičnom paláci do väzby v Leopoldove. Že tak urobia, nevedeli ani podnikateľovi právnici. 

3. októbra

Na verejnosť prenikli informácie, že sprostredkovateľ vraždy označil ako objednávateľa práve Kočnera. Toho už v tom čase média spájajú práve s Alenou z Komárna.

16. októbra

Po dvoch týždňoch od týchto udalostí vykonávajú v Kočnerovych nehnuteľnostiach domové prehliadky. Polícia informovala, že prehliadky súviseli s násilnou trestnou činnosťou a nie ekonomickou. Či išlo o vyšetrovanie vraždy Kuciaka, teda nie je známe. No veľavravný je krycí názov akcie - News II.

​Polícia bližšie podrobnosti k utorkovej akcii neuviedla. Rovnako sa TV JOJ zatiaľ nepodarilo získať stanovisko Kočnerovych obhajcov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy