Jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
SNS tvrdí, že reťazce zdierajú ľudí. Zaviesť chcú pre nich osobitný odvod
Zdielať na

SNS tvrdí, že reťazce zdierajú ľudí. Zaviesť chcú pre nich osobitný odvod

BRATISLAVA / Ceny potravín zrejme na Slovensku porastú. Hovoria to obchodné reťazce, ktoré zrejme budú musieť premietnuť osobitný odvod z dielne SNS do svojho predaja. Národniari totiž tvrdia, že reťazce zdierajú našich výrobcov. Obchodníci sa už niekoľko dní voči tejto kampani ostro ohradzujú.

Ministerstvo použilo aj príklad obyčajného rožku. Jeho cena je však zložená z odmeny pre roľníka, mlynára, pekára a obchod. A práve ten si podľa SNS pridáva na cene najviac. "Zneužívajú svoje postavenie. Neorali, nesiali, ale žnú. Je to normálne? Tá nenažranosť už musí niekde skončiť. Si myslím, že toto je hanba, čo vám teraz ukazujeme," povedal otvorene Milan Lapšanský, generálny riaditeľ sekcie potravinárstva ministerstva práce, rodiny a sociálnych vecí.

Boj s číslami

Ministerstvo totiž tvrdí, že marže obchodníkov sú v desiatkach percent. Z asi desaťtisíc položiek vybrali niekoľko, na ktorých ukázalo, ako veľmi reťazce zarábajú. "Paradoxne, obchodníci majú nižšiu maržu ako samotní výrobcovia potravín. Obchodníci majú 3,6 percenta ziskovú maržu a výrobcovia potravín na Slovensku majú 4,1 percenta," nesúhlasí Lenka Puzlíková zo Slovenskej aliancie moderného obchodu. 

Zdražovanie a nižšie mzdy

Obe strany sporu sa oháňajú číslami. To, čomu ale rozumie každý spotrebiteľ je možný dopad na trh. Kritici hovoria o likvidácii malých slovenských obchodov. Varujú pred zdražovaním, nižšími mzdami, ale aj nižšiu dostupnosťou základných potravín. "Odvod zasiahne oveľa širšie spektrum obchodníkov, napríklad aj malé obchodíky, ktoré sú možno samostatné, ale sú zapojené do aliancií," myslí si analytik INESS, Martin Vlachynský. 

S návrhom prišlo šesť poslancov za SNS. Chcú, aby od budúceho roka platili reťazce štátu 2,5 percenta z tržieb. Rozhodnúť sa má v duchu o nás bez nás. "Do dnešného dňa s nami nikto z ministerstva nediskutoval o tomto zákone," uviedla Puzlíková. 

Kritika pribúda

Už niekoľko dní kritikov stále pribúda. Snažia sa vyvrátiť každý argument predkladateľov. Do útoku zavelil Zväz obchodu SR. To je združenie slovenských obchodníkov, vrátane reťazcov. Tvrdí, že niektorých to zlikviduje. "Keď malá rodinná firma má v dvoch okresoch alebo v bratislavských štvrtiach dve predajne, tak spadá pod ten zákon. To znamená, že nie je to orientované voči veľkým obchodom," povedal Pavol Konštiak zo zväzu. 

Ostrá verejná diskusia zatiaľ prebieha skôr cez médiá. Už na budúci týždeň tak možno očakávať búrlivú diskusiu priamo v parlamente.

Pozrite si archívnu reportáž o prehľade rastu cien potravín v Európe: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy