Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Bývala starostka pred súdom. V obecnej kase chýba asi 300 tisíc eur
Zdielať na

Bývala starostka pred súdom. V obecnej kase chýba asi 300 tisíc eur

HUMENNÉ / Okresný súd v Humennom sa zaoberá bývalou starostkou obce Lukačovce. Prokurátor obžaloval ženu z obzvlášť závažného zločinu sprenevery. V kase chýba asi 300 tisíc obecných peňazí. Pred súdom sa v stredu mala zodpovedať pre spreneveru mobilu a tabletu.

Žena sa pred sudcu mala postaviť vo veci trestného činu sprenevery, ktorej sa mala dopustiť ešte ako starostka obce Lukačovce. Na jej konanie poukázal po nástupe do funkcie súčasný starosta.

"Obecný úrad platil splátky, aj kvôli tomu mi to bolo podozrivé, že nevidím žiadny telefón, žiadny tablet a splácaj aj telefón, aj tablet," vysvetľoval súčasný starosta obce, Martin Meričko.

Exstarostka síce súhlasila s pojednávaním v neprítomnosti, no súd konať nemohol. "Z dôvodu, že neboli splnené zákonné podmienky - nebol prítomný znalec, súd nemohol konať. Nebolo to spôsobené jej pričinením," povedala obhajkyňa obžalovanej, Martina Řeřichová. 

Nerovnosti v kase

Okresný súd v týchto dňoch vykonáva úkony spojené s doručením aj ďalšej obžaloby. Má ísť o spreneveru 300 tisíc eur. Prokurátor vysvetlil, že v účtovníctve obce mali figurovať falošné doklady.

Podľa jeho slov dokladovala falošné audítorské správy. Uviedol, že z účtu obce mala uhrádzať rôzne či už svoje náklady alebo pôžičky a peniaze posielala na svoje, manželove aj synove účty. "Tým sa splácali úvery, ktoré nemali s činnosťou obce žiadny súvis," uviedol prokurátor Okresnej prokuratúry v Humennom. "V prípade dokázania viny obvinenej žene hrozí trest odňatia slobody na 10 až 15 rokov," informovala policajná hovorkyňa Jana Ligdayová.

Už raz vinná 

Exstarostka si už jeden verdikt vypočula. Pre nezaplatenie 14-tisícového poistného dostala 2-ročnú podmienku. Krajský súd v Prešove rozsudok prvostupňového súdu potvrdil. Verdikt je teda právoplatný.

Pozrite si archívnu reportáž o prípade: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy