Zatiahnuté
Bratislava
Marek
25.4.2024
Kočner zostáva vo väzbe, žiadosť o jeho prepustenie zamietli
Zdielať na

Kočner zostáva vo väzbe, žiadosť o jeho prepustenie zamietli

BRATISLAVA / Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) potvrdil, že 3. augusta sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici zamietol žiadosť obvineného Mariána Kočnera o prepustenie z väzby na slobodu a väzbu nenahradil žiadnou z jej alternatív, čo znamená, že obvinený naďalej zostáva vo väzbe.

Ako informovala hovorkyňa ÚŠP Jana Tökölyová, sudca pre prípravné konanie tak rozhodol v súlade s návrhom prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry a rozhodnutím Najvyššieho súdu SR z 28. júna, preto sa prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry GP SR s týmto rozhodnutím stotožnil v plnom rozsahu. "V predmetnej trestnej veci je na Úrade špeciálnej prokuratúry a aj na Prezídiu Policajného zboru vedené trestné konanie pre podozrenie z trestného činu falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí a cenných papierov a marenia spravodlivosti," dodala.

Kočner podal ešte v júli žiadosť o prepustenie z väzby. O vzatí obvineného do väzby rozhodol na konci júna Najvyšší súd SR. Naopak, exriaditeľa TV Markíza Pavla Ruska ponechal na slobode. Obaja muži čelia obvineniu z trestného činu falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí a cenných papierov v jednočinnom súbehu so zločinom marenia spravodlivosti formou spolupáchateľstva. Dôvod, pre ktorý najvyšší súd uvalil na Mariána Kočnera väzbu, je podľa predsedu senátu ten, že u neho existuje podozrenie na páchanie "vysokosofistikovanej trestnej činnosti" v dlhom časovom horizonte. Naopak, hrozbu, že bude ovplyvňovať vyšetrovanie, napríklad aj prostredníctvom zatajovania, kde sa nachádzajú miliónové zmenky, súd ako väzobný dôvod neuznal.

Prípad sa týka súdnych sporov o vyplatenie miliónových zmeniek, ktoré požaduje spoločnosť Správa a inkaso zmeniek podnikateľa Mariána Kočnera Žalovaným v prvom rade je exriaditeľ TV Markíza Pavol Rusko a v druhom rade spoločnosť Markíza Slovakia. Pavol R. pred súdom začiatkom februára priznal podpis štyroch zmeniek s tým, že ak by zmenky nepodpísal v roku 2000, "nebola by TV Markíza". Markíza od začiatku spochybňuje pravosť zmeniek, špeciálne to, či boli podpísané v roku 2000. Markíza v tomto prípade podala aj trestné oznámenie. Spoločnosť zároveň požiadala Finančné riaditeľstvo SR o preverenie, či si spoločnosti spojené s Kočnerom riadne splnili daňové povinnosti. Dôvodom podľa spoločnosti je, že spoločnosť Správa a inkaso zmeniek s.r.o., ktorá sa na súde domáha vyplatenia zmeniek, ako aj ich predchádzajúci vlastníci, spoločnosti INKASNÝ SERVIS a.s. a Midas Investments Ltd., neviedli zmenky riadne v účtovníctve.

Originály zmeniek podľa medializovaných informácií Kočner po začatí trestného stíhania vybral zo súdneho trezoru a orgánom činným trestnom konaní ich zatiaľ nevydal. Tvrdí, že ich zaslal na znalecké skúmanie do zahraničia. Podľa prokurátora ide pri zmenkách o snahu získať finančnú čiastku, ktorú "československá kriminalistika doposiaľ nepozná".

V nedeľu televízia JOJ informovala ako prvá o tom, že Mariánovi Kočnerovi zaistili majetok. Toto zaistenie súvisí s inou kauzou a to predajom hotela na Donovaloch. Pozrite si reportáž Júlie Zelenkovej.

Najčítanejšie správy