Oblačno
16°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
V disciplinárnych konaniach bývalého generálneho prokurátora Trnku pre Glance House sa premlčal termín
Zdielať na

V disciplinárnych konaniach bývalého generálneho prokurátora Trnku pre Glance House sa premlčal termín

BRATISLAVA / Bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka má definitívne pokoj. Päťročné disciplinárne konanie voči nemu pre kauzu Glance House sa totiž na dobro skončilo. Podľa generálnej prokuratúry mu k tomu pomohol aj Krajský súd obštrukciami. Na jedno z jeho rozhodnutí sa totiž čakalo až 3 roky.

Tento stav je ale bolestný najmä pre poškodených klientov. "Prokuratúra nesie za všetko plnú zodpovednosť, že ľudia došli o peniaze aj byty, a preto by mal niekto na prokuratúre niesť zodpovednosť a byť potrestaný," stanovisko poškodeného klienta Františka Horvátha.

Dobroslava Trnku disciplinárne stíhali za to, že v roku 2012 vstúpil do kauzy Glance House. Mal napísať list šéfovi katastra v Senci. A ten, napriek blokácii bytovky špeciálnou prokuratúrou proti prevodu, umožnil prevod budovy na firmu blízku Mariánovi Kočnerovi.

Disciplinárna komisia Generálnej prokuratúry uznala Dobroslava Trnku vinným dvakrát a rozhodla pre neho o najtvrdšom treste, a to zbaviť ho výkonu funkcie prokurátora. Odvolací súd v Bratislave to ale videl inak a obe rozhodnutia zrušil a tretie už disciplinárna komisia nestihla urobiť.

"Generálna prokuratúra potvrdzuje informáciu o právoplatnom zastavení disciplinárneho konania z dôvodu premlčania," informuje hovorkyňa generálnej prokuratúry Andrea Predajňová. 

K tomu došlo podľa Generálnej prokuratúry aj preto, lebo pri poslednom disciplinárnom konaní boli štyri z piatich vytýčených pojednávaní zrušené, pre ospravedlnenie sa obhajkyne Trnku.

"Nezodpovedá skutočnosti, že bolo určených päť termínov ústneho pojednávania, ktoré sa nekonali z dôvodu prekážky na strane obhajoby. Toto kategoricky odmietam," tvrdí obhajkyňa Dobroslava Trnku Eva Mišíková. 

Disciplinárna dohra 

Súd pritom podľa generálnej prokuratúry po celý čas riešil iba zloženie disciplinárnej komisie a nie to, či Dobroslav Trnka svojim podpisom v kauze Glance House nezneužil svoju funkciu. Prvý verdikt odvolacieho súdu padol v roku 2015. "V prvom rozhodnutí súd napadol nezákonnosť kreovania disciplinárnej komisie," pokračuje Predajňová. 

Aj potom disciplinárka trvala na svojom treste voči Trnkovi. Ten sa ale znova odvolal a Krajský súd opäť spochybnil kreovanie disciplinárnej komisie. "Hoci jej kreovanie bolo v intenciách prvého rozhodnutia súdu," uviedla hovorkyňa generálnej prokuratúry. 

"S týmto záverom Krajského súdu BA v oboch prípadoch v tej istej veci sa stotožňujeme. Skutočne nerozhodovala vo veci zákonom kreovaná disciplinárna komisia," hovorí Mišíková. Reakciu súdu v tejto veci sa redakcii TV JOJ nepodarilo získať. Podľa informácií televízie ale prieťahy v tejto veci by mali mať aj disciplinárnu dohru na súde.

"Pri druhom odvolaní bol spisový materiál na súde 3 roky," dodáva Predajňová. Nehnuteľnosť Glance House je doteraz v konkurze. Pritom spor o túto bytovku trvá už od roku 2010, kedy začal pre nezhody spoločníkov, ktorí bytovku stavali. Počas 8 ich rokov ale nehnuteľnosť poriadne schátrala. A to sa majitelia k bytom stále nedostali.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy